Eric Birlouez ne propune sa descoperim cum erau pregatite mesele in Evul Mediu sub forma unui spectacol total care se derula dupa un ritual cifrat si care implica atit bucatari iscusiti cit si muzicieni, povestitori, jongleuri si acrobati. „Stilul de alimentatie trebuia sa corespunda obligatoriu rangului social. De aceea, studiind mesele din Evul Mediu, aflam multe lucruri si despre societate, organizarea ei, activitatile economice, normele culturale si simbolistica sa”, spune specialistul.
Pentru intilnirea informala de joi, 12 noiembrie, programata in sala „B. Fondane” de la ora 17.00, Eric Birlouez a pregatit o prezentare multimedia care contine reproduceri ale miniaturilor medievale si care reda atit abundenta de culori si arome de la mesele celor bogati, cit si simplitatea felurilor modeste din casele celor saraci.
Eric Birlouez este autorul unui tratat despre alimentatia in epoca medievala – A la table des seigneurs, des moines et des paysans du Moyen Age (Editions Ouest France, 2008) si este pasionat de studierea obiceiurilor alimentare din punct de vedere istoric, cultural, social si simbolic.