Vor expune lucrari, din galeriile personale, 32 de artisti plastici ieseni, o serie de exponate fiind prezentate publicului larg in premiera, cum ar fi sculptura din bronz si lemn „Stare poetica“, semnata de artistul plastic de etnie ucraineana Dan Covataru sau ultima varianta din seria „Paznicul usii“, sculptata in bronz de George Sorin Purcaru.
Printre expozanti, se vor regasi Felix Aftene, ce a ales pentru acest eveniment lucrarile „Destinatii necunoscute“ si „Joc violent“, pictorului de etnie basarabeana Valeriu Gonceariuc, graficianului Dragos Patrascu sau pictorii Bogdan Barleanu, Zamfira Barzu, Atena Simionescu si Eugen Mircea. Tema minoritatilor va fi intens dezbatuta pe panza de Manuel Manastireanu, Vasile Branzan si Valentina Drutu, dar si de mai tinerii artisti Bogdan Marcu si Cristian Diaconescu, ultimul prezent pe simeze cu lucrarea „Vestitor“.
Pentru ca locul celor ce apartin comunitatilor minoritare este definitoriu in arta si cultura locala, in prim-plan va fi si lucrarea studentului de etnie roma Alecsandru Stoica. Nu va lipsi Constantin Tofan, prezentatorul expozitiei, care a ales sa expuna un tablou tematic, avand ca sursa de compozitie doi maci, aproape identici, unul simbolizand etniile, celalalt majoritarii.
Expozitia de arta plastica „Convietuiri“ se incadreaza in seria de evenimente culturale organizate in cadrul proiectului „Istoria minoritatilor – o abordare cultural artistica a diversitatii“, derulat de Primaria municipiului Iasi, in parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza“ si Asociatia „Pro Roma“, proiect sustinut printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural“.