Festivalul este organizat de ICR New York in colaborare cu Gold Mine Saloon din New Orleans si Universitatea din New Orleans.
Alaturi de cei patru scriitori romani, sint invitati studentii Marius Conkan si Bogdan Odagescu (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca) si scriitorii americani: Dave Brinks, Bill Lavender, Jessica Faust-Spitzfaden, R. Moose Jackson, James Nolan si DeWitt Brinson.
Maestrul de ceremonii va fi scriitorul Andrei Codrescu, a carui opera este tradusa la editura Polirom.
Pe 22 si 23 septembrie, la Gold Mine Saloon din New Orleans, se vor desfasuta doua seri de lecturi publice la care vor participa toti scriitorii romani si americani.
A treia zi, pe 24 septembrie, la University of New Orleans, va avea loc o intilnire intre Centrul de Cercetare a Imaginarului din Cluj si New Orleans School for the Imagination, sub forma unui atelier de creatie condus de Corin Braga, Dave Brinks, Andrei Codrescu si Bill Lavender.
Aceasta intilnire va fi precedata de un atelier de “collaborative poetry” sustinut de Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu.
Ideea acestui mini-festival s-a nascut in urma turneului de lansare in SUA a cartii Submarinul iertat, de Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu, organizat de ICR New York in 2009 la New York, New Orleans si Baton Rouge.
Corin Braga este seful Catedrei de Literatura Comparata si director al Centrului de Cercetare a Imaginarului din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca. Este membru al Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca, membru al PEN Club Romania, membru fondator al Fundatiei Culturale Echinox. La Polirom a publicat: De la arhetip la anarhetip (2006) si Concepte si metode in cercetarea imaginarului. Dezbaterile Phantasma (2007).
Ruxandra Cesereanu este conferentiar la Catedra de Literatura Comparata a Facultatii de Litere, Universitatea “Babes-Bolyai“, Cluj. La Editura Polirom a publicat: Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarelor comuniste (eseu de mentalitate) (2005), Nebulon (2005), Comunism si represiune in Romania. Istoria tematica a unui fratricid national (coord., 2006), Naravuri romanesti. Texte de atitudine (2007) si Decembrie '89. Deconstructia unei revolutii, iar la Cartea Romaneasca, Nasterea dorintelor lichide (2007).
Florin Lazarescu, prozator si scenarist iesean, a debutat in 2000, cu un volum de povestiri: Cuiburi de visc (Outopos, Iasi). A fost unul dintre cistigatorii Marilor Premii pentru Literatura Est-Europeana, Frankfurt 2006, cu romanul Trimisul nostru special (Polirom, 2005), fiind tradus si publicat in franceza, germana, slovena, italiana, maghiara si bulgara. Coautor, impreuna cu Lucian Dan Teodorovici si Dan Lungu, al volumului de povestiri Pas question de Dracula (Editions Non Lieu, Paris, 2007). Cel mai recent volum al sau reprezinta o selectie din povestirile scrise de autor in ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, Lampa cu caciula, care a fost ecranizata in 2006, in regia lui Radu Jude si care a obtinut peste 30 de premii la festivaluri internationale, printre care trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance, SUA.
Lucian Dan Teodorovici este coordonator al colectiei “Ego. Proza” a Editurii Polirom si senior editor al saptaminalului Suplimentul de cultura. Volume publicate: Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi (roman, Editura OuTopos, Iasi, 1999; editia a II-a revazuta si adaugita, Editura Polirom, Iasi, 2005); Lumea vazuta printr-o gaura de marimea unei tigari marijuana (povestiri, Editura Fundatiei “Constantin Brâncusi”, Tirgu Jiu, 2000); Circul nostru va prezinta: (roman, Editura Polirom, Iasi, 2002; editia a II-a revazuta, Editura Polirom, 2007); Atunci i-am ars doua palme (povestiri, Editura Polirom, Iasi, 2004); Celelalte povesti de dragoste (2009). Coautor, impreuna cu Dan Lungu si Catalin Mihuleac, al volumului de teatru Antologia DramatIS (Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2008). Coautor, impreuna cu Dan Lungu, al volumului Str. Revolutiei nr. 89 (2009). In 2009, volumul de povestiri Atunci i-am ars doua palme a aparut in traducere germana (Pop Verlag, Ludwigsburg), iar romanul Circul nostru va prezinta: a fost tradus si publicat in S.U.A. (Dalkey Archive, Champaign Illinois) si Ungaria (L’Harmattan Könyvkiadó, Budapesta) si urmeaza a fi tradus si publicat in Italia (Aisara Edizioni, Cagliari) si Egipt (Sphinx Publishing, Cairo).