Expozitia, gazduita de La Maison Française din Washington D.C., va fi precedata, in data de 24 martie la New York, de o prezentare a expozitiei si a procesului realizarii obiectelor expuse. Evenimentul, ce va avea loc la ICR New York, va fi sustinut de Mircea Cantor si Victoria Berbecaru si introdus de Corina Suteu, directorul Institutului Cultural Roman din New York.
Expozitia a fost initiata si curatoriata de artistul vizual Mircea Cantor, cunoscut pentru lucrarile sale ce contin comentariile subtile la adresa societatii contemporane. Abordarea sa nu este aceea a unui etnograf sau antropolog. Obiectivul expozitiei nu este acela de a documenta, ci de a sublinia autenticitatea acestei arte, de a da privitorilor ocazia de a admira si a se bucura de frumusetea acestor obiecte.
Artele traditionale sint inca foarte vii in zona Maramuresului. Olaritul, sculptatul in lemn si tesutul sint indeletniciri autentice ale locuitorilor zonei. Aceasta expozitie pune in valoare unele dintre cele mai frumoase covoare realizate de Victoria Berbecaru pe parcursul a patru decenii, unele dintre ele fiind inca folosite in biserica locala.
„A privi un covor maramuresan autentic e ca si cum ai minca dulceata din camara bunicii”, spune Mircea Cantor. „Din el emana o energie si o forta vizuala inscrise in simboluri stravechi si forme ce au strabatut timpul din generatie in generatie pina azi.”
Alaturi de covoarele traditionale, expozitia prezinta si doua lucrari concepute de Mircea Cantor si realizate de tesatoarele din Botiza, inspirate de covoarele traditionale din regiune. Lucrarea „Avioane si ingeri” introduce motive mai recente asociate zborului. „Nu am dorit sa copiez o traditie deja existenta, spune Mircea Cantor, ci sa actualizez practici artistice conform viziunii mele. Din acest motiv am introdus avioanele si ingerii. Nu veti vedea niciodata pe covoarele romanesti reprezentati ingeri sau avioane. Este mai degraba o dihotomie intre doua realitati, cea vizibila si cea invizibila. In plus, exista asocierea cu covorul zburator oriental. Idealul de a zbura si a traversa spatiul sint profund inradacinate in aspiratiile umanitatii. De la pasari, fluturi si alte fiinte am cautat intotdeauna sa simbolizam si sa copiem intr-un mod concret libertatea lor de miscare. Astazi, cind farfuriile zburatoare nu mai sint un tabu, iar ingerii sint mai degraba creaturi mitice, avioanele par a avea pentru noi mai mult sens. Dar oare chiar asa si este?”
„Acest eveniment reprezinta in mod ideal incercarea de a combina arta traditionala si cea contemporana in mod organic. Ideea lui Cantor realizata pentru prima oara intr-o expozitie la Plan B in Cluj a oferit ICRNY prilejul de a materializa un gind mai vechi al programelor pe care le dezvoltam in arte vizuale: acela de a folosi interesul pentru artele contemporane si artistii contemporani din Romania in scopul de a atrage atentia asupra zonelor de arta traditionala atit de interesante si de valoroase la noi”, subliniaza Corina Suteu.
Mircea Cantor (nascut in 1977, in Romania, traieste si lucreaza la Paris) este un artist vizual recunoscut international pentru comentariile sale subtile la adesa societatii contemporane, transpuse in medii extrem de diferite: video, animatie, sculptura, desen, pictura si instalatii. Lucrarile lui Cantor sint incluse in colectii prestigioase cum ar fi cele de la Hirshhorn Museum si Sculpture Garden, Washington, DC; MoMA, New York; Walker Art Center, Minneapolis; Philadelphia Museum of Art; The Israel Museum, Ierusalim; Centre Pompidou, Paris, Franta; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; Museum Abteiberg, Monchengladbach, Germania; Magasin 3, Stockholm, Suedia, precum si in alte colectii din intreaga lume. Mircea Cantor este reprezentat la Paris de catre Yvon Lambert Gallery, in Tel Aviv de Dvir Gallery si la Roma de Magazzino.
Victoria Berbecaru (nascuta in 1944 in Ciceu Mihailesti, Bistrita Nasaud; traieste in Botiza, Maramures), una dintre cele mai desavirsite tesatoare maramuresene, a contribuit la revitalizarea traditiei tesutului de covoare in anii 70 cind s-a stabilit in satul maramuresean Botiza. Alaturi de tesatoarele mai in virsta ale satului, a inceput sa inregistreze vechile tehnici ale vopsitului folosind exclusiv plante si motivele traditionale, multe din ele pe cale de disparitie. A mentinut aceasta traditie de-a lungul a mai mult de patru decenii, contribuind la initierea unei noi generatii de tesatoare.