Regizorul Cristi Puiu va realiza un film despre proiectul Transcentral Urban Bucuresti care va fi prezentat la Anuala de Arhitectura de la Bucuresti si la Festivalul International de Arhitectura de la Londra.
Transcentral Urban Bucuresti este, din punct de vedere fizic, un traseu pietonal si pentru biciclisti, ce parcurge in bucla strazi din partea centrala a municipiului Bucuresti si pune in legatura viitoarele „camere urbane” ale Bucurestiului. Aceste „camere urbane” reprezinta zone care acum nu sint folosite decit ca spatii rutiere sau locuri virane. Ele urmeaza a fi reamenajate si redate spatiului public pentru relaxare si petrecere a timpului liber.
Ansamblul de zone si de camere urbane, integrat de Transcentral Urban Bucuresti, este articulat astfel: camera „Piata turistica” (Piata Amzei) si camera „Podul” fac parte din Zona 1, „Camera de cultura clasica” (Piata Enescu) si „Camera academica” (Universitatea Bucuresti, UAIM) fac parte din Zona 2, „Camera istorica” (Centrul istoric), „Camera de entertainment, de cultura populara de consum” (Unirea Mall, B-dul Unirii) si „Camera mistica traditionala” (Dealul Mitropoliei) fac parte din Zona 3, „Camera de cultura alternativa” (Rahova-Uranus) si „Camera de cultura contemporana” (Muzeul National al Artei Contemporane) fac parte din Zona 5, iar „Camera de ambianta” (str. Arthur Verona – Piata Lahovari) face parte din Zona 6.
Linia de marcare, in lungime de 9,5 km, va fi trasata cu o pulbere de culoare albastru-electric, cu ajutorul unui mijloc inedit de deplasare, un triciclu special proiectat pentru acest eveniment. Durata traseului va depinde de conditiile de trafic.
Proiectul, initiat acum un an de 14 birouri de arhitectura, a fost aprobat pe 8 mai de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Intre Primaria Municipiului Bucuresti si Asociatia Spatiu Urban Bucuresti s-a incheiat un parteneriat pentru implementarea proiectului, ce va fi inclus in planul de investitii al Capitalei si in programele structurale finantate de Uniunea Europeana.