Titlul i-a fost acordat de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul. „Franta onoreaza talentul marilor creatori, astfel incit sunt incintat sa ii acord lui Cristian Mungiu Ordinul de Cavaler al Artelor si Literelor din partea Guvernului francez”, a declarat, pe scena Salii Palatului, ambasadorul. „Aceasta decoratie vine ca o distinctie pentru un cineast stralucit, care, cu puterea si umanitatea filmului «4 luni, 3 saptamini si 2 zile», a impresionat publicul si criticii din toata lumea”.
Ambasadorul Frantei a remarcat implicarea lui Cristian Mungiu „atit in proiecte internationale, precum Quinzaine des Realisateurs, cit si interesul acestuia pentru dezvoltarea cinematografului romanesc”. „Cu caravana «4,3,2», Mungiu a cutreierat toata Romania”, a declarat Henri Paul, care l-a descris pe regizor ca pe un „aparator al cinematografiei romanesti”. „Cu dumneavoastra si Cristi Puiu, cinematografia este mai mult decit o industrie, este o arta”, a remarcat Henri Paul.
La rindul sau, Cristian Mungiu a multumit Frantei pentru distinctie si a subliniat rolul pe care aceasta tara l-a avut in dezvoltarea biografiei sale si a filmului romanesc.
Cea de-a XII-a editie a Festivalului Filmului European a debutat pe 8 mai cu o seara de gala in cadrul careia a fost proiectat filmul „La Graine et le Mulet”/”Cuscus cu chefal”, in regia lui Abdellatif Kechiche, laureatul editiei 2008 a premiilor Cesar, unde a fost desemnat cel mai bun film. Pelicula a mai cistigat premiile pentru cel mai bun scenariu original si cea mai buna speranta feminina – Hafsia Herzi. Aclamat la Festivalul de la Venetia, unde a primit trei distinctii, printre care si Premiul special al Juriului si cel pentru cea mai buna speranta, care a revenit actritei Hafsia Herzi, „La Graine et le Mulet” a fost distins si cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun regizor.
Evenimentul il are ca invitat pe regizorul Radu Mihaileanu, care detine in acest an statutul de ambasador oficial al Anului Dialogului Intercultural. La Festival vor participa insa si regizorii Martin Repka si Csaba Bollok.
Editia din acest an reuneste, sub tema dialogului intercultural, filme din 25 de tari: Austria, Belgia, Cehia, Croatia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene si al ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene si are loc la Bucuresti, intre 8 si 18 mai (la Sala Palatului, Cinema Studio si Muzeul Taranului Roman), la Timisoara, intre 21 si 23 mai (Cinema City), la Craiova, intre 23 si 25 mai (Cinema Patria si Cinema Modern) si la Iasi, in perioada 28-30 mai (Cinema City).