In primul rand, Comisia de Buget a Camerei Deputatilor a avizat ieri favorabil controversata initiativa de stabilire a unui timbru cultural de 1 leu pentru orice carte de beletristica, cu sustinerea semnatarilor de la UDMR si PNL ai proiectului, prezenti in sala. Proiectul de lege, care a generat numeroase dezbateri in primavara acestui an, ramane astfel doar in discutia Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.
In al doilea rand, Comisia de Cultura a Senatului se va pronunta saptamana viitoare cu privire la propunerea de abrogare a legii Timbrului Cultural (35/1994), dupa aprinse dezbateri care au avut loc in ultimele doua saptamani. Initiatorul proiectului de abrogare, deputatul Mihai Sturzu, le-a atras atentia colegilor senatori ca abrogarea timbrului cultural „inseamna abrogarea comunismului din cultura romana“, opinie cu care suntem intru totul de acord.
Timbrul cultural reprezinta o suma care trebuie platita de romanii care achizitioneaza orice carte de beletristica (2%), bilet la spectacol (5%) de teatru, de cinema sau de muzica (inclusiv la Festivalul „George Enescu“, aflat in desfasurare), produse muzicale (2%), opere de arta (0,5%) si proiecte de arhitectura pentru orice tip de constructie (0,5‰ din valoarea investit?iei ) etc. Aceste sume se fac venit in beneficiul unor asociatii de creatori care de cele mai multe ori nu au nici o contributie la acel act cultural si care folosesc sumele de bani in mod netransparent. Producatorii de cultura si institutiile publice (teatre, filarmonici, primarii etc.) sunt obligate sa asigure in mod gratuit colectarea acestor sume si virarea catre entitatile private. Este un sistem de suprataxare cu beneficiari privati unic in lume. In plus, autorii operelor sunt deja remunerati de producatori potrivit Legii 8/1996, a drepturilor de autor, pe baza negocierii libere intre cele doua parti, de aceea un timbru cultural nu are o justificare nici din acest sens.
Mai mult, intrucat producatorii de cultura din Romania nu pot scumpi produsele mai mult decat o sustine piata (iar Romania este o tara cu un consum minimal de cultura/cap de locuitor), acesti bani se iau direct din veniturile producatorilor, fiind vorba despre o prejudiciere evidenta a unor operatori economici. O astfel de prevedere legislativa nu mai exista nicaieri in lume, pentru nici un segment cultural, conform tuturor scrisorilor transmise de Federatia Editorilor din Europa, Asociatia Internationala a Editorilor si Federatia Internationala a Producatorilor de Muzica.
Avocatul Poporului a fost sesizat pe 13 mai de Asociatia Editorilor din Romania cu un memoriu de neconstitutionalitate a Legii 35/1994, care instituie Timbrul cultural, iar sesizarea a fost insotita de o petitie impotriva acestei legi anacronice pe care s-au strans 12.604 semnaturi in toate librariile din Romania.
Federatia Editorilor din Romania, Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania, Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole din Romania precum si alte organizatii reprezentand majoritatea producatorilor de cultura s-au pronuntat in repetate randuri impotriva acestui mecanism al timbrului cultural, inexistent in nici un alt sistem legislativ modern din Uniunea Europeana si din nici un alt stat civilizat.
Semnatari:
Federatia Editorilor din Romania
Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania
Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole din Romania