Directorul Festivalului din Edinburgh: „Sibiul este nascut sa gazduiasca acest festival de teatru”
„Unul dintre cele mai importante lucruri pentru succesul unui festival este locatia. Nu orice oras din lume este potrivit organizarii unui festival de genul celor de la Sibiu si Edinburgh. Festivalurile sint, in general, o experienta urbana, insa locatia este foarte importanta. Sibiul si Edinburghul, fata de Tokyo sau New York, sint ideale organizarii unor astfel de festivaluri. Poti descoperi orasele mergind prin ele. Sint orase nascute sa gazduiasca un astfel de festival, sint foarte intime”, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, Jonathan Mills, directorul Festivalului de Teatru de la Edinburgh.
El s-a aratat incintat de ceea ce a vazut la Festivalul de Teatru de la Sibiu. „Vin intr-un oras ca Sibiul si ma intreb daca pot sa simt ca aici are loc un festival. Si bineinteles ca simt. Peste tot unde privesti, observi acest lucru. Acest festival este o calatorie de descoperire, de initiere a celor care nu cunosc Sibiul. De cite ori sint pus sa imi dau cu parerea despre un festival, singurul meu comentariu este acela ca amenintarea nu vine din partea festivalurilor bune, ci din partea celor nereusite. Acest festival se poate numi festival si este cel mai bun lucru pe care il spun despre Festivalul de Teatru de la Sibiu”, a mai spus Jonathan Mills.
Intrebat despre importanta festivalurilor de la Sibiu si Edinburgh, Mills a spus ca totul depinde de cum privesti problema. „In primul rind, trebuie sa definesti ce este important sau pentru cine este important. Eu cred ca festivalurile reusesc sa dainuiesca daca sint importante pentru comunitatile in care se desfasoara. Ca Festivalul de la Sibiu sa aiba o viata lunga trebuie ca el sa fie important pentru oamenii de aici. La Edinburgh, festivalul a reusit asta. Se vind anual 2,6 milioane de bilete si mi s-a spus ca festivalul ar aduce 200 de milioane de euro la bugetul local. Este o adevarata afacere si acesta este un lucru bun, dar sa stiti ca latura financiara nu a fost gindita asa de la inceput si a venit cu timpul”, a spus directorul celui mai mare festival de teatru din lume.
El a mentionat insa ca Festivalul de la Edinburgh nu este un singur festival, ci reuneste sapte festivaluri intr-unul singur, de unde si amploarea si importanta lui.
Ambasadorul Israelului: „Sintem fericiti ca putem participa la FITS cu atit de multe forme de cultura”
David Oren a spus ca a avut probleme in ultimele zile privind modul in care sa se imparta la toate reprezentatiile date de conationalii sai pe scenele FITS pentru ca nu a vrut sa rateze nimic.
„Sintem fericiti ca am reusit sa aducem la Sibiu atit de multe forme de cultura din Israel. Avem la Sibiu opt reprezentatii cu balet clasic, dans modern, opera, dar si literatura. In plus, vor veni aici autori de carti cunoscusi din Israel si isi vor prezenta operele. Chiar am avut seara trecuta (n.r. simbata) dileme la care dintre reprezentatii sa stau. Am plecat de la baletul clasic pentru a vedea un spectacol in aer liber sustinut de trupa „Tararam”. Vrem sa aratam prin aceasta prezenta numeroasa aici ca Israelul are foarte multe forme de cultura. Avem imaginea unei tari in razboi, dar sintem o tara moderna, cu oameni veseli, dinamici si o cultura foarte diversificata si bogata”, a declarat, intr-o conferinta de presa, David Oren.
Directorul FITS, Constantin Chiriac, a declarat si el ca 2008 reprezinta anul cu „cel mai bogat sezon israelian din festival”, pentru ca artistii au foarte multe lucruri de spus, iar spectacolele sint de foarte buna calitate.
Cinci companii din Istrael sint prezente in perioada 29 mai – 8 iunie, in fosta Capitala Culturala Europeana. Artistii prezinta atit spectacole traditionale – ca „Romeo si Julieta” al Teatrului National de Balet din Israel -, cit si spectacole de strada si spectacole in care imbinarile de muzica, actorie, dans si percutie fac deliciul publicului.
„La noi totul este ritm. Tot ce facem este pentru a aduce bucurie in sufletele oamenilor. Cind ei rid noi sintem rasplatiti. Urcam pe scena si ne incingem din ce in ce mai mult, ca la o petrecere”, a declarat unul dintre membri trupei „Tararam”, care a prezentat un spectacol incendiar, simbata seara, in Piata Mare din Sibiu.
Artistii israelieni s-au declarat incintati de reactia publicului si de modul in care spectatorii s-au implicat in spectacol.