Miercuri, 30 mai, la ora 20.30, la Beer Zone (Str. Alexandru Lăpușneanu, nr. 16), va avea loc lansarea romanului Pantere parfumate, de Dan Alexe, apărut de curând în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, și în format digital.
Vor vorbi, alături de autor, Georgeta Condur, Alexandru Călinescu, Florin Cîntic.
Va modera Radu Cucuteanu.
Yann Tiersen interpretat de Ana-Mihaela Cebotar
Un cuplu de îndrăgostiți români traversează Rusia lui Putin, de la Moscova spre Marea Caspică, în jos pe Volga, apoi prin Daghestan, Cecenia și Georgia, până la Marea Neagră, pe urmele lui Alexandre Dumas. El, naratorul, se străduiește să facă un film documentar care să reconstituie puțin cunoscuta călătorie a lui Dumas prin Rusia și Caucaz; Eva, artistă conceptuală bucureșteană, își târâie după el sexualitatea neînfrânată, curioasă de orice experiențe. Pantere parfumate este un road-novel baroc prin Rusia și Caucaz, pe un fundal geopolitic mustind a sex, moarte și sumedenie de detalii culturale, istorice și etnografice. Romanul ne duce în Kalmîkia mongolilor budiști, ne face să simțim duhoarea de petrol a Mării Caspice și ne aruncă fără menajamente în atrocele război al guvernului pro-moscovit din Groznîi împotriva islamiștilor ceceni de la munte. Delicata țesătură a cuplului nu rezistă însă rigorilor călătoriei, degradării relației afective și nici fluviilor de alcool pe care cei doi trebuie să le ingurgiteze împreună cu protectorii lor din mafia cecenă.
Dan Alexe este scriitor, cineast, lingvist și călător. A publicat teatru (Lumea ca spoială și împovărare, împreună cu Luca Pițu, Opera Magna, 2012), povestiri (Miros de roșcată amară, Humanitas, 2014; În punctul lui rebbe G., Polirom, 2016), eseuri culturale (Dacopatia și alte rătăciri românești, Humanitas, 2015). Filmele lui documentare au obținut câteva dintre cele mai importante distincții internaționale. A realizat Ghazavat (1992, primul documentar despre Cecenia), Howling for God (1997, Iubiții Domnului, despre viața în confreriile mistice sufi) și Cabală la Kabul (2007, despre Afganistanul de azi văzut prin dușmănia dintre ultimii doi evrei din Kabul). Howling for God a primit premiul FIPRESCI la festivalul IDFA din Amsterdam (1998). Cabală la Kabul a obținut, printre altele, premiul Nanook al Festivalului de Film Etnografic din Paris (2007) și marele premiu al festivalului Astra din Sibiu (2008). Dincolo de caracterul ludic și baroc al prozelor și filmelor sale documentare, preocuparea majoră a lui Dan Alexe rămâne în permanență limbajul însuși, Logosul, Vorba.