Criticul Eugen Simion va lansa pe 15 ianuarie inca sase volume (XV-XX) din seria „Manuscriselor” lui Mihai Eminescu. Evenimentul face parte din „traditia” instituita in 2005 de Sectia de Filologie si Literatura a Academiei Romane.
Presedintele institutiei, Eugen Simion, a declarat atunci, la lansarea proiectului, ca va lansa volume noi din seria de manuscrise, in fiecare an, de ziua poetului.
Proiectul coordonat de Eugen Simion are ca obiectiv facsimilarea a 24 de volume, care cuprind 14.000 de pagini scrise de Mihai Eminescu.
Primele sase carti au fost publicate de Editura Enciclopedica in colaborare cu Editura Academiei Romane. Volumul al VII-lea din editia facsimilata a manuscriselor lui Eminescu a fost lansat in urma cu doi ani, cu sprijinul Fundatiei Nationale pentru Arta si Stiinta, iar in 2008, au fost lansate 12 volume.
„Eminescu – o alta citire”. Si un concurs
O dezbatere pe tema modului in care generatia tinara recepteaza lucrarile lui Eminescu va avea loc joi, la Muzeul National al Literaturii Romane. La evenimentul ce se desfasoara sub titulatura „Eminescu – o alta citire” vor participa Paul Cernat si Daniel Cristea-Enache.
Joi, Primaria Sectorului 2, Bucuresti, lanseaza cea de-a X-a editie a Festivalului National de Creatie „Mihai Eminescu” (15 ianuarie – 15 iunie). Concursul de literatura (poezie, proza scurta, eseu, teatru scurt, critica) se adreseaza tuturor creatorilor neconsacrati din tara, dar si cetatenilor romani, aflati oriunde in lume, care nu sint membri ai Uniunii Scriitorilor sau ai altor uniuni de creatie.
Persoanele interesate sa participe la acest concurs pot trimite creatiile lor pina la data limita de 15 mai 2009, pe adresa Centrului Cultural „Mihai Eminescu”.
Consultati „Dictionarele limbajului poetic eminescian”
„Dictionarele limbajului poetic eminescian”, sase volume coordonate de Dumitru Irimia, au fost lansate pe 13 ianuarie la Muzeul Literaturii Romane din Capitala, in cadrul evenimentelor dedicate nasterii poetului Mihai Eminescu.
„Dictionarele ofera descrierea completa a universului lingvistic si ideatic eminescian, baza a oricarui studiu serios. Sint lucrari limitative, pentru ca nu se vor mai putea face speculatii in legatura cu universul poetic eminescian”, a spus criticul Roxana Sorescu, la evenimentul la care au mai luat parte, printre altii, academicianul Solomon Marcus, scriitoarea Ioana Vasiloiu si istoricul literar Lucian Chisu, reprezentant al muzeului.
„Dictionarul limbajului poetic eminescian – Semne si sensuri poetice” (lucrare in doua volume) si „Dictionarul limbajului poetic eminescian – Concordantele poeziilor postume” (patru volume) au aparut la Editura Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi.
Joi, 15 ianuarie, la Putna va fi lansata o alta lucrare de exceptie: „Eminescu – Viata”, biografie scrisa de Zoe Dumitrescu-Busulenga si coordonata de Dan Haulica si Dumitru Irimia. Biografia a fost tiparita la Editura Manastirii Putna si la Editura Nicodim, cu sprijinul fundatiei „Zoe Dumitrescu-Busulenga” – Maica Benedicta, potrivit unui comunicat al Muzeului Literaturii Romane.
Zoe Dumitrescu-Busulenga a mai scris numeroase numeroase volume si studii despre poetul national, printre care „Eminescu – cultura si creatie”, „Eminescu si romantismul german” si „Eminescu – viata, opera, cultura”.
Eminescu la Budapesta
Institutul Cultural Roman (ICR) va sarbatori, de asemenea, ziua de nastere a poetului national, la doua dintre sucursalele sale din strainatate – ICR Budapesta si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) din Venetia.
La ICR Budapesta va fi prezentat, miercuri, filmul „Eminescu versus Eminem” (2005), in regia lui Florin Piersic Jr., prin care este redeschis, in 2009, programul lunar Film Klub, desfasurat la filialele ICR din Budapesta si Seghedin. Dupa un scenariu de Florin Piersic Jr. si Dorina Chiriac, filmul alb-negru poate fi considerat mai degraba un cine-verite, in care trei studenti la regie sint surprinsi cu o camera ascunsa in timp ce stau la taclale despre filmul lor. Comicul intervine atunci cind sint luate in discutie filmele altora.
De asemenea, ICR Budapesta va trimite joi publicului sau, prin e-mail, poemul eminescian „Glossa”, tradus in limba maghiara de Franyo Zoltan, insotit de un slide-show care evoca personalitatea marelui poet. Mesajul va ajunge la circa 500 de persoane din Budapesta, Seghedin, Jula, Pecs, Kaposvar, Visegrad, Esztergom si Gyor.
Eminescu la Venetia
Vineri, 16 ianuarie, la orele 19.00, 40 de poeti, profesori, artisti si studenti si-au dat intilnire, la invitatia Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, pentru a reconstitui, in rafinatul ambient al celebrei cafenele „Florian” din Piata San Marco, o seara de poezie, muzica si discutii libere, specifica boemei aristocratice a Venetiei de altadata.
Aniversarea Poetului National a devenit, de multi ani, o traditie in activitatea Institutului de la Venetia, publicul venetian fiind deja familiarizat cu reperele biobibliografiei eminesciene.
Intilnirea din seara de 16 ianuarie 2009 va avea ca scop o discutie rafinata, dar neconventionala despre Mihai Eminescu. Moderatori ai dezbaterilor vor fi Ioana Filipescu si Sever-Petru Botan, bursieri „Nicolae Iorga”.
Punctul de atractie al serii de la „Caffe Florian” va fi constituit de lectura si comentarea unor poezii care nu fac parte in mod curent din registrul eminescian clasicizat, in coordonarea unor invitatil speciali: traducatorul si profesorul Sergio Corduas, profesorul si specialistul in opera leopardiana Rolando Damiani, poetii Severino Bacchin si Alfio Fiorentino, profesorul Gianfranco Chinellato.
„Caffe Florian” a fost inaugurata pe 29 decembrie 1720 si a devenit in timp un reper al vietii artistice si mondene venetiene, loc predilect de intalnire pentru multe nume ilustre din literatura, arta, muzica, precum Goldoni, Byron, Goethe, Chateaubriand, Proust, D’Annunzio, Stravinsky, Modigliani.