Acest eveniment include o prezentare digitala a expozitiei mentionate, urmata de masa rotunda cu tema „Democracy, Violence and Authoritarianism in post-communist Romania / Democratie, violenta si autoritarianism in Romania post-comunista”. Evenimentul a fost precedat in zilele de 3 si 4 aprilie 2011 de o serie de mese rotunde gazduite de Universitatea Harvard, MA si Central Connecticut State University.
In datele de 3 aprilie, la Universitatea Harvard, si 4 aprilie, la Central Connecticut State University au avut loc mese rotunde avind ca tema „Violenta stradala si rezistenta civica”. Au participat Catalin Avramescu (Profesor la Universitatea din Bucuresti), David A. Kideckel (Profesor la Central Connecticut State University, Departamentul de Antropologie), Mihail Neamtu (Director Stiintific, IICCMER), Clara Mares (cercetator, IICCMER) si Alin Rus (Profesor la Assumption College). Discutiile au fost moderate de catre Andreea Maierean (doctoranda in Stiinte Politice, Universitatea din Boston), in data de 3 aprilie, si de David A. Kideckel, in data de 4 aprilie.
Incheind sirul acestor mese rotunde, dezbaterea academica „Democracy, Violence and Authoritarianism in post-communist Romania / Democratie, violenta si autoritarianism in Romania post-comunista”, ce va fi gazduita in data de 8 aprilie de ICR New York, propune un dialog introdus de profesorul Vladimir Tismaneanu (Profesor de stiinte politice si Director al Centrului pentru studierea societatilor post-comuniste la Universitatea din Maryland), intre Catalin Avramescu (Profesor la Universitatea din Bucuresti), Grigore Pop-Eleches (Lector de stiinte politice si afaceri internationale, Woodrow Wilson School, Universitatea Princeton) si Mihail Neamtu (Director Stiintific, IICCMER) pe tema relevantei comparatiilor intre violenta declansata de caderea regimului totalitar in Romania anilor
‘90 si recentele evenimente din lumea araba.
“In 1990, Bucurestiul a fost scena violentelor organizate de statul roman impotriva propriilor cetateni. Mii de mineri veniti in capitala din Valea Jiului au batut, arestat, violat si jefuit sute de studenti, profesori, oponenti politici ai regimului, romi, simpli trecatori. Autoritatile au recunoscut existenta a sase morti. O buna parte din cei arestati au fost eliberati abia peste citeva luni, fara despagubiri sau reparatii fizice ori morale. Teroarea declansata in Bucuresti in zilele de 13-15 iunie nu are nici astazi, dupa 20 de ani, o versiune oficiala, iar responsabilii nu au fost inca identificati. Memoria acelor zile este compusa din imagini, cuvinte si conturul unor morti pentru care nimeni n-a fost gasit vinovat. Aceasta expozitie nu propune o naratiune coerenta, ci doar un inventar al memoriei traumatice legate de mineriade”, mentioneaza site-ul IICCMER.
Analiza critica a actelor de abuz din anii 1990 in Romania, surprinse in citeva dintre fotografiile expozitiei „Mineriade 1990: violenta stradala si rezistenta civica”, va fi punctul de plecare pentru o comparatie cu situatia actuala din Egipt si alte tari din nordul Africii si Orientul Mijlociu, care in 2011 s-au confruntat cu revolte civile si represiuni ale civililor de catre fortele de ordine.
Expozitia fotografico-documentara a fost initiata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc din Bucuresti (IICCMER) si a fost pentru prima data prezentata in iunie 2010 in Pasajul Universitatii din Bucuresti.
Subiectul dezbaterii din 8 aprilie de la ICRNY, propunerea unei comparatii intre evenimentele din Romania de la inceputul anilor 1990 si revoltele civile din Orientul Mijlociu, a atras atentia postului BBC World TV, care doreste sa intervieveze participantii la dezbatere pe aceasta tema in cadrul principalului program de stiri, „GMT cu George Alagiah”. Emisiunea va fi difuzata luni, 11 aprilie, la orele 12 GMT (orele 14 in Romania) si va fi transmisa in toata lumea. Va putea fi urmarita inclusiv pe postul PBS din SUA. Discutia va urmari sa arate daca o comparatie intre evenimentele din 1989 din Europa de Est si recentele miscari sociale din lumea araba este oportuna.