Premiera absoluta a filmului a avut loc pe 10 ianuarie 1926, la Dresden Semperoper (teatrul liric din Dresda), institutie care gazduise de altfel premiera operei lui Strauss cu 15 ani in urma. La aceasta prima proiectie de la Dresda acompaniamentul muzical a fost asigurat de o orchestra condusa chiar de compozitor. Pentru 1927 fusese planificat un turneu in S.U.A cu Strauss si orchestra sa, dar aparitia filmului sonor a dus la anularea proiectului.
Der Rosenkavalier a fost printre primele opere muzicale cunoscute pentru care s-au realizat versiuni multimedia. Desi se bazeaza in mare parte pe familiaritatea publicului cu opera originala, filmul functioneaza ca o comedie de sine statatoare, farmecul peliculei fiind sporit de locurile de filmare, printre care Palatul Schönbrunn si imprejurimile sale.
Daca in general muzica de film este compusa ulterior filmarii efective si este deci adaptata demersului regizoral, Der Rosenkavalier a insemnat o situatie atipica, in care elementul central al filmului este muzica, creata anterior realizarii cinematografice. Richard Strauss a modificat pe alocuri compozitia sa originala pentru cinematografie: partea vocala a fost eliminata si inlocuita partial de instrumente individuale. Opera a fost restransa, firul narativ a fost modificat, s-au folosit partituri din alte opere ale lui Strauss, au fost alese mai multe marsuri si dansuri din repertoriul compozitorului etc.
Mult timp partitura pentru orchestra, insotita de film, nu a fost interpretata, din cauza problemelor de sincronizare si a disparitiei ultimei role. La 80 de ani de la premiera filmului, ZDF/ARTE a comandat refacerea completa a filmului de la Filmarchiv Austria, ce cuprindea si reconstructia partii finale. Muzica, reconditionata de Bernd Thewes, a fost inregistrata de Sächsische Staatskapelle, sub bagheta lui Frank Strobel, caruia i se datoreaza si sincronizarea acestui proiect exceptional de film-concert.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.