Vizitatorii vor putea astfel descoperi chiar de la specialisti micile secrete ale realizarii de bijuterii si accesorii contemporane. Designerii vor impartasi propria viziune asupra actului de creatie, de la surse de inspiratie, materiale si tehnici utilizate, pina la destinatarul produselor create. Prezentarile vor fi insotite de proiectii de imagini si sampling de obiecte din creatia proprie a celor doua invitate.
Carla Szabo va face un inventar al tehnicilor si surselor in designul de accesorii. „Tehnica de prelucrare si functionalitatea structureaza si limiteaza posibilitatile formei, de aceea ea trebuie conceputa pentru a se incadra in acesti parametri”, sustine ea. In ceea ce priveste sursele de inspiratie, ele difera de la caz la caz, de la colectie la colectie. Fie ca se inspira din lumea animala sau din traditia autohtona sau exotica, „designul trebuie actualizat fie prin materie, fie prin interpretare, pentru a corespunde cerintelor contemporane de piata”. Carla Szabo isi va prezenta colectiile Folk Attack – o interpretare moderna a traditiei de executie a broderiei si kilimurilor romanesti, si Bugs – o colectie de inspiratie animala, in continua evolutie, care se bazeaza pe interpretarea formelor insectelor intr-o maniera estetica, moderna si functionala.
Roxana Davidescu va prezenta istoria siragurilor d’or pe care le creeaza alaturind cele mai diverse si surprinzatoare materiale: „bucati de lume stralucitoare odata, fragmente de timp pe care daca le privesti cu atentie, le poti data sau descifra, bile pictate, site, fluiere, solnite, sticle de parfum, dopuri de pluta puse nonsalant linga agate, corali, jaduri, perle, pietre de la 2 Mai, butoni desperecheati, nasturi frumosi de sidef, scrumiere, zurgalai, clopotei indieni, chei mari si mici…” – si lista poate continua. „Din cind in cind e bine sa rizi si sa te miri de lucrurile pe care le porti tu insati”, crede Roxana Davidescu. „Pentru unele dintre ele e nevoie de curaj, de umor si de o anumita atitudine. Daca esti trista te binedispun, iar daca esti vulnerabila te apara, ca toate podoabele adevarate”, conchide ea.
Conferinta are loc in cadrul expozitiei de bijuterii si micro-sculpturi „Tribut magnificentei. Ilias Lalaounis”, gazduita in Sufrageria Regala a MNAR. Deoarece saptamina aceasta este ultima in care expozitia mai ramine deschisa, conferinta este un bun prilej pentru a vedea sau revedea creatiile maestrului bijutier grec, realizate din aur, argint si pietre pretioase si inspirate de istoria civilizatiei grecesti, de motive si simboluri specifice altor culturi sau de evolutia noilor tehnologii in domeniul astronomiei si biologiei.