Editura Polirom anunță apariția unui nou titlu în colecția Historia: Despre marea strategie de John Lewis Gaddis, traducere de Dan Sociu.
„O analiză cuprinzătoare a modului în care liderii iau decizii strategice. Un studiu dinamic, erudit asupra trecutului în beneficiul viitorului.“ („Kirkus Reviews“)
În Despre marea strategie, John Lewis Gaddis prezintă teoria și practica marii strategii din Antichitate până la al Doilea Război Mondial, având ca surse clasici ai istoriografiei (de la Herodot la Tucidide), ai gândirii strategice (de la Sun Tzu la Clausewitz) și ai gândirii politice (de la Machiavelli la Isaiah Berlin), dar și scrierile Sfântului Augustin sau nemuritorul roman Război și pace al lui Tolstoi. Proiectul dezastruos al lui Xerxes de a invada Grecia, modul impresionant în care Octavian a edificat Imperiul Roman sau în care Elisabeta I a ținut piept Invincibilei Armade, asigurând supremația maritimă a Angliei, înfrângerea suferită de Napoleon în Rusia și succesul marilor președinți americani Abraham Lincoln, Woodrow Wilson și Franklin Delano Roosevelt sunt tot atâtea lecții care duc la o singură concluzie: ca să fii învingător, trebuie să ai o viziune strategică flexibilă, care ține seama de conjunctură și de particularitățile terenului de acțiune, și să nu uiți că imperativ este să-ți atingi prin orice mijloace obiectivul stabilit.
Din cuprins:
Dincolo de Hellespont • Ziduri lungi • Profesori și pripoane • Suflete și state • Prinții ca pivoți • Lumi noi • Cei mai mari strategi • Cel mai mare președinte • Ultima și cea mai mare speranță • Isaiah
John Lewis Gaddis este profesor de istorie „Robert A. Lovett“ la Yale University și directorul fondator al Brady-Johnson Program in Grand Strategy. Dintre lucrările sale amintim The United States and the Origins of the Cold War: 1941-1947 (1972), Strategies of Containment: A Critical Appraisal of American National Security Policy during the Cold War (1982), The Landscape of History: How Historians Map the Past (2002), Surprise, Security and the American Experience (2004) și The Cold War: A New History (2005). „The New York Times“ l-a numit „decanul istoricilor Războiului Rece“. A primit două distincții pentru activitatea sa didactică la Yale, iar în 2005 i s-a decernat medalia National Humanities. În 2012, studiul său George F. Kennan: An American Life a primit premiul Pulitzer pentru biografie.
Cartea este disponibilă în ediție cartonată și poate fi achiziționată de pe site-ul editurii: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/6974.
În pregătire: Douglas A. Howard, O istorie a Imperiului Otoman