La eveniment participa lect. dr. Ana Maria Palimariu de la Catedra de Germanistica si conf. fr. Antonio Patras, critic literar si conferentiar la Catedra de Literatura Romana. Acest eveniment are loc in cadrul proiectului Cafe Kultour si este realizat de editura Polirom si Centrul Cultural German din Iasi.
Animalul inimii a fost premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award.
"Fiecare carte a acestei scriitoare germane nascuta in Banatul romanesc, indiferent de genul abordat, poarta amprenta terorii secrete care nu poate fi stearsa din memoria ei. In cartile Hertei Müller, Securitatea nu este doar o institutie represiva, ea imbraca toate aspectele raului uman: de la umilinta si hartuire pina la frica, tortura si moarte. De aceea, dialogurile ei cu Securitatea nu se limiteaza la obisnuitele anchete care apar de obicei ca trase la indigo in majoritatea cartilor pe aceasta tema. La Herta Müller raul se arata ca o premonitie in fiecare detaliu al lumii inconjuratoare: sint mesaje secrete in plante, in obiecte, in ritualurile zilei, graiuri ascunse pe care numai ea le stie vedea si de aceea textul insusi pulseaza de senzori care semnalizeaza alarma. Cea mai complexa si mai completa carte a Hertei Müller este in acest sens Animalul inimii, o carte care te invata sa rezisti, sa te salvezi, sa traiesti." (Nora Iuga)
Volumul Regele se-nclina si ucide, aparut in 2003 in Germania, cuprinde o selectie de noua texte care se constituie intr-un fragmentarium autobiografic. Este vorba de citeva texte literare de o mare forta sugestiva. Ele se refera toate (chiar si cel intitulat "La noi in Germania"), direct si indirect, la perioada traita de Herta Muller in Romania anilor ’70 si ’80, adincindfondul biografic personal in care experienta determinanta o reprezinta cea a totalitarismului. Reactiile autoarei – tinuta de Securitate sub o observatie stricta –, psihologia victimei sub dictatura anilor Ceausescu, producerea sistematica a fricii, alterarea relatiilor dintre oameni, climatul de suspiciune reciproca –, toate acestea sint descrise cu o agerime "rea" a privirii, cu inteligenta (critica si autocritica) sclipitoare, cu scepticism.
Herta Müller a mai publicat la Polirom Este sau nu este Ion.
Herta Müller, nascuta in 1953 in Banat, a emigrat in Germania in 1987 si a devenit una dintre cele mai apreciate scriitoare in spatiul de limba germana, dar si in alte tari europene. Cotidiene importante precum Neue Zurcher Zeitung sau Die Welt i-au consacrat ample editoriale, iar prestigioasa revista literara TEXT+KRITIK, care editeaza numere monografice dedicate exclusiv virfurilor literaturii germane si mondiale, i-a dedicat Caietul 155/2002. De la data stabilirii ei in Germania a fost distinsa cu numeroase si importante premii germane si internationale, printre care: "Ricarda Huch" (1987), "Kleist" (1994), "Joseph Breitbach" (2003), Premiul european "Aristeion" (1995), "IMPAC Dublin" Literary Award (1998) sau Premiul Würth (2006).