„E foarte multa munca si salariile sint foarte mici. Ma simt foarte prost ca le dam atit de putini bani dansatorilor. In Israel salariile dansatorilor sint cele mai mici. Bugetul nostru pe an este de patru milioane de dolari, din care doar un milion este de la Guvern, restul trebuie sa-l facem noi din spectacole si de la sponsori. Avem 10-15 spectacole pe luna in toata tara, facem spectacole si pentru copii, dimineata dansatorii predau la scoala din cadrul companiei noastre. Este foarte greu si cei care nu rezista parasesc aceasta meserie”, a declarat Dan Rudolf, directorul Baletului Israelian.
Potrivit directorului Dan Rudolf, dansatorii sint slabi, nu au putere sa lupte pentru conditia lor, dar sint foarte fericiti cu ceea ce fac si nu se gindesc la bani decit cind este prea tirziu. „Cred ca arta este cel mai bun ambasador pe care il poate avea orice tara in general, iar Israelul in special. Se vorbeste peste tot de confruntarile dintre israelieni si palestinieni si de cite ori plecam in alta tara sintem intrebati cind mai avem timp si de dans, de arta. Problema e ca Guvernul israelian nu are fonduri pentru acesti ambasadori, bugetul pentru arta nu e suficient”, a spus directorul Dan Rudolf.
Trupa de dans „The Israel Ballet” va prezenta, in aceasta seara, al doilea spectacol, dupa „Romeo si Julieta”, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, „Triple Bill”.
„Este foarte important de inteles ca Baletul israelian nu este ca celelalte trupe de balet. Avem piese si neoclasice si moderne. Programul din aceasta seara e modern, chiar si contemporan. Nu e ceea ce vedeti de obicei la dansul contemporan, dar e foarte apropiat, iar tehnica de dans e extrem de inalta”, a declarat pe 31 mai, intr-o conferinta de presa, Dan Rudolf, directorul Baletului israelian.
Coregrafia spectacolului „Triple Bill” este realizata de Bertha Yampolsky, iar muzica este scrisa de Camille Saint Saens, F. Liszt si G. Rossini. „Ascultind muzica lui Saint-Saens, am fost imediat inspirata si tentata sa-i explorez posibilitatile coregrafice. Fondul romantic si textura armonica a acestei muzici mi-au creat o viziune caleidoscopica a dansatorilor, ca o multitudine de structuri ce se transforma continuu, regenerindu-se intr-o infinitate de impresii si culori”, arata coregrafa Berta Yampolsky, pe site-ul festivalului.
„The Israel Ballet” are 38 de dansatori, iar la Festivalul International de Teatru de la Sibiu s-a prezentat cu doua spectacole. „Romeo si Julieta” a avut reprezentatia in prima seara de festival, in Pavilionul 2007, unde a adunat citeva sute de spectatori. Spectacolul „Triple Bill” va avea loc la Casa de Cultura.
Inainte de a se intoarce acasa, Baletul israelian va mai sustine doua spectacole zilele urmatoare la Bucuresti si Constanta.