Filmele Holy Cow (coproductie Romania, Germania, Azerbaidjan; 2015) in regia lui Imam Hasanov, producator Andra Popescu, si Muntele magic (coproductie Romania, Franta, Polonia; 2015) in regia Ancai Damian vor fi prezentate in cadrul editiei a IX-a a festivalului international de film this human world care se desfasoara la Viena pana pe 11 decembrie.
Documentarul Holy Cow va fi difuzat in data de 8 decembrie de la ora 12.30, la cinema Top Kino (Rahlgasse, nr. 1, 1060, Viena) in prezenta producatorului Andra Popescu. Proiectia filmului Muntele magic are loc in data de 9 decembrie de la ora 18.00, la cinema Top Kino. In incheiere publicul este invitat la o discutie cu Gabriele Rasuly-Paleczek, expert in problematica refugiatilor afgani in Pakistan si Turcia.
Protagonistul filmului Holy Cow (r. Imam Hasanov, 2015), Tapdig, isi implineste visul de a aduce o vaca din Europa in satul sau natal din Azerbaidjan, pentru a imbunatati conditia materiala a familiei sale. Actiunea sa nelinisteste comunitatea traditionala, batranii satului interpretand prezenta unei vaci straine ca pe o amenintare, afirmand ca laptele acesteia ar contine substante chimice. Pana si sotia protagonistului, Vafa, se opune actiunilor sale si refuza sa ingrijeasca animalul. Tapdig este hotarat sa confrunte sistemul conservator, rigid si sa schimbe atitudinea comunitatii fata de schimbare.
Docudrama animata Muntele magic (r. Anca Damian, 2015) prezinta povestea lui Adam Jacek Winkler, catarator pe munte si fotograf. Refugiat polonez la Paris, Adam a trait cu ideea de a schimba lumea. Viata sa plina de aventura a luat o cotitura radicala in anii ’80, cand se inchipuie cavaler al secolului XX si paraseste Franta pentru a lupta alaturi de comandantul Massoud impotriva sovieticilor din Afganistan. Avand in vedere ce s-a intamplat pe 11 septembrie 2001, povestea lui oglindeste soarta individului in relatie cu istoria si introspectia unui om asupra propriului destin.
this human world 2016 se bucura de sprijinul membrilor clusterului EUNIC Austria: Institutul Cultural Roman de la Viena, Centrul Ceh de la Viena, Ambasada Belgiei in Austria, Ambasada Elvetiei in Austria, Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Austria si Ambasada Suediei in Austria. EUNIC Austria reuneste 27 de institute culturale si ambasade care dezvolta proiecte comune, cu rolul de a promova intelegerea si diversitatea culturala europeana in societate. Incepand din luna septembrie 2016, presedintia EUNIC Austria a fost preluata de Institutul Cultural Roman de la Viena.
Detalii despre festival si programul complet al proiectiilor de filme si al evenimentelor conexe pot fi gasite pe pagina de internet a this human world.