Urmatoarele reprezentatii sunt programate vineri, 10 iunie, si simbata, 11 iunie, la ora 19.00.
Friedrich Schiller (1759 – 1805) este considerat unul dintre cei mai de seama dramaturgi germani. „Poemul dramatic“ in cinci acte Don Carlos trateaza conflicte social-politice – precum inceputurile Razboiului de 80 de ani, prin care provinciile olandeze urmareau sa isi dobindeasca independenta fata de Spania – dar si intrigi sociale si de familie de la curtea Regelui Filip al II-lea (1556-1598).
Regizorul Alexander Hausvater, nascut la Bucuresti, cunoscut pentru bogata sa cariera in teatru si la catedra – cu un parcurs din care nu lipsesc teatre sau universitati din Israel, Dublin, Montreal, dar si din Rusia ori Romania – se afla acum la cea de-a treia colaborare cu Teatrul German de Stat, dupa montarile sale Regele Cymbelin, de Shakespeare (2004) si Judecata, de Barry Collins (2007). Perspectiva sa asupra creatiei schilleriene isi afla resorturile in optiuni de natura sa tulbure, sa surprinda si in acelasi timp sa emotioneze spectatorul. Nu lipsesc nici accentele parodice, nici renuntarea la restrictii de timp si spatiu. Miscarea scenica foarte atent elaborata de coregrafa Malina Andrei, precum si muzica realizata special pentru acest spectacol de Ilie Stepan – subsumindu-se unor genuri diferite, dar pastrindpreponderente tonuri de rock – evoca universalitatea lui Carlos, plasindu-l in mod substantial intr-o imagine a viitorului.
Rolul titular este interpretat de actorul Wolf E. Rahlfs, invitat din landul german Baden-Württemberg si cunoscut publicului timisorean din spectacolul Kamikaze, de Alina Nelega, produs de Teatrul German in 2007. Spectatorii ii vor putea urmari de asemenea pe actorii timisoreni Georg Peetz, Olga Török, Ramona Olasz, Colin Buzoianu, Radu Vulpe, Horia Savescu, Rares Hontzu, Adrian Korek/Dirk Linke, Daniela Bostan, Dana Borteanu si Alex Halka.
Decorul a fost creat de Fehérvári Zsolt, in vreme ce Stela Verebceanu – invitata din Republica Moldova si aflata la prima colaborare cu Teatrul German de Stat – semneaza costumele productiei. Light-design-ul spectacolului a fost creat de Lucian Moga.
Spectacolul beneficiaza de sprijinul Municipiului Timisoara si al Institutului pentru Relatii Externe din Stuttgart. Reprezentatiile se traduc in limba romana.