Geneza Teatrului National din Chisinau: 1818–1960 de Iurie Colesnic si O cronica a Teatrului National „Mihai Eminescu“ din Chisinau: 1918–1930, volum ingrijit de actorul si regizorul Petru Hadarca, directorul general al Teatrului National „Mihai Eminescu“, Artist al Poporului, laureat al Premiului National, sunt lansate in cadrul celei de-a patra editii a turneului Teatru romanesc la Bucuresti, Iasi si Chisinau.
Vor vorbi despre carti:
Petru Hadarca, director general al Teatrului National Chisinau
Larisa Turea, secretar literar al Teatrului National Chisinau
Stefan Oprea, critic de teatru
Ovidiu Lazar, regizor al Teatrului National Iasi
Sunt doua volume unde apar nume glorioase ale teatrului romanesc din toate timpurile: Aurel I. Maican, Costache Antoniu, Octavian Goga, George Toparceanu, Emil Botta, Ioan Livescu, Nichifor Crainic, Theodor Kiriacoff.
Petru Hadarca, directorul general al TNME, afirma ca, in intentia de a aduna materiale pentru un viitor muzeu al Teatrului National la Chisinau, a ajuns la Arhivele Nationale ale Romaniei si la Muzeul Teatrului National „Ion Luca Caragiale“ de la Bucuresti, descoperind numeroase documente ce confirma eforturile de creare si mentinere a unei scene romanesti de anvergura in Basarabia: „Lucrand in arhive, am descoperit ca ideea de a crea la Chisinau un teatru sustinut de statul roman a aparut la initiativa unui grup de intelectuali si oameni politici ai timpului (N. Alexandri, Z. Arbore, S. Nita, Pan Halippa, Stefan Ciobanu), sustinuti de elanul si actiunile unor actori, regizori, pictori si scriitori notorii (Constantin Marculescu, Gheorghe Dimitriu-Mitu, Octavian Goga si Victor Eftimiu)“.
Iurie Colesnic a lucrat la volumul Geneza Teatrului National din Chisinau: 1818–1960 mai bine de trei ani: „Aparitia teatrului romanesc in Basarabia a fost un fenomen intarziat. Initial, pe plaiurile noastre au poposit trupe teatrale rusesti, ucrainene, poloneze, franceze, germane si abia in anii ’40 ai secolului al XIX-lea a venit prima echipa de actori de peste Prut, in frunte cu celebrul Matei Millo. A fost o experienta socanta pentru publicul basarabean care se obisnuise deja cu gandul ca limba romana nu mai avea intrebuintare in statul rus“, accentueaza Iurie Colesnic.
Teatrul National din Chisinau a aparut in octombrie 1921, iar primii lui directori au fost Gheorghe Dimitriu-Mitu si Constantin Marculescu. Stagiunea a fost deschisa la 6 octombrie acelasi an cu spectacolul Razvan si Vidra de B.P. Hasdeu. Cu aceasta ocazie, sculptorul Dumitru Paciurea a turnat bustul lui B.P. Hasdeu, instalat in foaierul Teatrului National din Chisinau pe 1 octombrie 1921.