Foarte tinara autoare, studenta in anul I la Litere, la Universitatea "Al I Cuza" Iasi, s-a remarcat la editia precedenta a Festivalului de teatru scolar "Hai la teatru! ", cind trupa "Fenomenalii" de la Liceul "Miron Costin" Pascani a prezentat un spectacol pe un text al ei. Acum, Ana Maria Rosca a scris special pentru dramatIS Jurnalul unui valseur, un text poetic pe care il vor rosti in scena actorii Emanuel Florentin, Aurelian Diaconu, Ileana Ocneanu, Beatrice Engel, Beatrice Volbea, Gabriela Andrei; regia Viorel Virlan, elemente scenografice Viorica Perju.
Intrarea este libera.
In noiembrie 2006, pe scena Teatrului “Luceafarul” Iasi a debutat dramatIS, un proiect lansat si coordonat de Oltita Cintec, care si-a propus sa atraga atentia specialistilor si unui public de nisa, format din cunoscatori (studenti, cadre didactice, editori), dar nu exclusiv, asupra unui esalon de tineri scriitori ieseni preocupati si de dramaturgie. Pe lista dramatIS au intrat Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Catalin Mihuleac, Florin Lazarescu, Calin Ciobotari, Valentin Lazar, Ion Sapdaru. Beneficiul pentru trupa a fost evident? confruntarea profesionala cu alt gen de texte decit cele cu care era indeobste familiarizata, lucrul cu regizori diversi, unii din afara teatrului, cu stiluri regizorale diferite (Ovidiu Lazar, Irina Popescu Boieru, Ion Sapdaru, toti trei de la Teatrul National Iasi, Bogdan Ulmu, Octavian Jighirgiu, de la Departamentul Teatru al Universitatii de Arte “George Enescu“ Iasi, Ion Ciubotaru).
Ideea de platforma de lansare a dat roade? Calin Ciobotari, debutat in lectura la “Luceafarul“, a fost inclus apoi in repertoriul Teatrului National Iasi. Acelasi traseu l-a parcurs si Natura moarta cu nepot obez de Ion Sapdaru; realizat ca lectura in dramatIS, a devenit spectacol la Teatrul National Iasi, iar acum este in repetitii la Teatrul Odeon Bucuresti. Pe de alta parte, dramatIS s-a vrut o experienta profesionala deosebita pentru actorii trupei. Am vrut ca scriitorii, intelectualii, ceilalti artisti ieseni sa-i redescopere, sa-i aplaude si pentru alt fel de evolutii decit cele obisnuite pentru un teatru care se adreseaza copiilor si tinerilor. Intilnirea cu alte tipuri de texte a insemnat o provocare care le-a dat ocazia sa demonstreze ca sint actori complecsi, ca pot crea orice tip de roluri.