Evenimente sint organizate de Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, in colaborare cu Hakibutz Hameuchad – Sifriat Poalim Publishing Group, lantul de librarii Tzomet Sfarim si Patriarhia Armeana din Ierusalim si Consulatul Onorific al Republicii Armene in Israel.
• Joi, 11 octombrie, ora 19:00 – Tel Aviv, libraria Tzomet Sfarim, filiala HaSifria (Dizengoff Center, poarta 6, etajul 2).Alaturi de Varujan Vosganian vor participa: dr. Gina Pana – director ICR Tel Aviv, E. S. Edward Iosiper – ambasadorul Romaniei in Israel, Colette Avital – fost membru al Parlamentului israelian, Avram Kantor – din partea editurii, Herzel Hakak – presedintele Asociatiei Scriitorilor de Limba Ebraica din Israel, Riri Silvia Manor – poeta, Yossi Sarid – jurnalist la cotidianul Haaretz, Any Shilon – traducatoare si Anita Peri Sela – redactor. Lectura: Varujan Vosganian (in limba romana) si Anita Peri Sela (in limba ebraica). Evenimentul se va desfasura in limbile engleza si ebraica.
• Vineri, 12 octombrie 2012, ora 11:30 – Ierusalim, Seminarul Teologic Armean, Cartierul Armenesc din Orasul Vechi.La lansare vor lua cuvintul: E. S. Arhiepiscopul Aris Shirvanian – directorul departamentului de relatii ecumenice si internationale din cadrul Patriarhiei Armene din Ierusalim, E. S. Tsolag Momjian – consulul onorific al Republicii Armene in Israel, Arhim. Ieronim Cretu – Biserica Ortodoxa Romana, Asezamintul Romanesc din Ierusalim, Any Shilon – traducatoare, Anita Peri Sela – redactor. Moderator: Shamaya Goshen, fost director al departamentului de limbi straine, Radio Kol Israel. Evenimentul se va desfasura in limbile engleza, ebraica si armeana.
RomanulCartea soaptelor(Polirom, 2009) a fost publicat in vara acestui an in Israel, la editura Hakibbutz Hameuchad – Sifriat Poalim Publishing Group, cu sprijinul ICR. Traducerea in limba ebraica a fost realizata de Any Shilon, iar redactarea de Anita Peri Sela.
In prezentarea romanului, pe coperta a patra, editorul israelian mentioneaza: "Cartea soaptelorpovesteste curajos si emotionant despre suferintele armenilor in secolul XX: despre deportareadin 1915 si trimiterea lor in marsurile mortii, in care au fost ucisi cu cruzime in jur de un milion si jumatate dintre fiii poporului lor, despre incercarile de salvare, despre lupta si mai tirziu despre razbunare, despre intoarcerea refugiatilor in Armenia Sovietica si deportarea lor in lagarele de munca fortata din Siberia sau stabilirea unora dintre ei in Romania sau in alte tari, ca supusi fara cetatenie, despre familiile pe care le-au construit, despre amintiri, obiceiuri, momente de caldura siapropiere sufleteasca.
Cartea soaptelore ca o scena pe care autorul,Varujan Vosganian, invitao multitudine de personaje, prin intermediul carora se reliefeaza ca un puzzle istoria tragica a poporului armean."
Cartea soapteloreste una dintre cele mai apreciate si mai premiate carti din anul editorial 2009. Romanul a obtinut Premiul "Cartea anului 2009", acordat de revistaRomania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul revisteiObservator culturalpe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturalaNiram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, Premiul "Mihail Sadoveanu", oferit de revistaViata Romaneasca, Premiul pentru proza al revisteiArges, Premiul "Gheorghe Craciun", oferit in cadrul colocviului "Generatia 80", Premiul revisteiConvorbiri literarepe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrari in proza a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009.
La numai trei luni de la aparitia romanului in colectia "Fiction Ltd." a editurii Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achizitionat drepturile de publicare aCartii soaptelorin limba spaniola, traducere realizata de Joaquin Garrigos si aparuta in ianuarie 2011. Alaturi de versiunea spaniola, a fost publicata in septembrie 2011 traducerea in limba italiana, sub semnatura Anitei Bernacchia si aparuta la Keller Editore, iar in aprilie 2012, traducerea in limba armeana, coordonata de Sergiu Selian si aparuta la Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia.
Cartea soaptelorva mai aparea in 2013 la prestigioasa editura austriaca Paul Zsolnay, in traducerea lui Ernest Wichner; in suedeza, la 2244, editura lansata de grupul editorial Bonnier in mai 2011 si specializata in literaturile din zona Marii Negre, in bulgara, la Editura Avangard Print, in traducerea Vaninei Bozhikova, si in franceza la Editions de Syrtes, in traducerea lui Laure Hinckel si Marily le Nir.
Romanul este disponibil si sub forma deeBook. Clickaicipentru a vizualiza toate eBookurile noastre.
Detalii suplimentare: http://www.kibutz-poalim.co.il/htmls/cartea_soaptelor.aspx?c0a44459&bspa19662 www.icr.ro/tel-aviv/ http://carteasoaptelor.ro/