Din juriu au facut parte Vincenzo Consolo (presedinte, Italia), Gabriela Adamesteanu (Romania), Lidia Jorge (Portugalia), Jose Eduardo Agualusa (Angola), Santiago Gamboa (Columbia), Joan Francesc Mira (Spania, limba catalana), Tierno Monenembo (Guineea), Jean-Noel Pancrazi (Franta) si Fanny Rubio (Spania).
Potrivit motivatiei juriului, premiul i-a fost decernat lui Dumitru Tepeneag pentru „excelenta calitate artistica a romanelor, eseurilor si memoriilor sale, dar si pentru angajamentul sau in apararea formelor literare si a libertatii de exprimare a scriitorului”. Intr-un comunicat de presa, Uniunea Latina il descrie pe Tepeneag ca fiind „precursorul unui curent literar opus doctrinei oficiale, disident al regimului Ceausescu (care i-a retras cetatenia romana), spirit independent si provocator, care a contribuit, pe perioada exilului sau in Franta, la promovarea literaturii est-europene”.
Anul trecut, Editura Polirom i-a publicat scriitorului volumul „Capitalism de cumetrie”, o culegere de articole publicate in „Cotidianul”, in perioada iulie 2001-martie 2003, despre viata literara, sociala si politica din Romania.
„Punctul de vedere mereu subtil si ironic al lui Dumitru Tepeneag ne arata, prin intermediul destinelor personajelor, cum se construieste sub ochii nostri o noua Europa”, se arata in motivatia juriului.
Premiul Uniunii Latine are o valoare de 12.000 de euro, suma repartizata astfel: o jumatate revine laureatului, iar cealalta jumatate serveste in principal drept contributie la taxele de traducere si publicare a unei carti de fictiune a premiatului intr-o limba latina, alta decit cea in care a fost scrisa opera premiata.
Pe linga Tepeneag, la acest premiu au mai candidat Alberto Arbasino (Italia), Jaume Cabre (Spania, limba catalana), Mario de Carvalho (Portugalia), Rubem Fonseca (Brazilia), Ana Maria Matute (Spania), Patrick Modiano (Franta), Aminata Sow Fall (Senegal), Paco Ignacio Taibo II (Mexic). Scriitoarea spaniola Ana Maria Matute a fost cealalta finalista.