Noi titluri Polirom semnate de Gabriela Adamesteanu, Simona Antonescu, Angela Baciu, Ilinca Bernea, Nicolae Breban, Dan Ciupureanu, Liliana Corobca, Andrei Craciun, Bogdan Cosa, Alexandru Done, Ioan-Florin Florescu, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Florin Iaru, Nora Iuga, Marius Oprea, Doina Rusti, Ana Maria Sandu, Bogdan-Alexandru Stanescu, Liviu Ioan Stoiciu, Cristian Teodorescu, Lucian Dan Teodorovici, Alex Tocilescu vor fi lansate la standul editurii din cadrul editiei cu numarul 12 a targului.
Seriile de autor Polirom: Gabriela Adamesteanu, Provizorat, editia a IV-a, definitiva. Bestseller la Salon du livre, Paris, 2013
O carte despre tulburii ani ’40 si ’70, despre tristetea existentelor noastre.
Editii ilustrate
Cristian Teodorescu, Mardale, Cartea pisicii, editie cartonata si ilustrata
„Cand Cristian vrea sa publice pe numele lui tot ce am scris eu, asta mi se pare scandalos. Chiar daca aici trebuie sa-i dau si lui dreptate – nici un editor din Romania n-ar accepta sa intre in relatii contractuale cu o pisica.“
Nora Iuga, Angela Baciu, mai dragut decat dostoievski, poem dramatic, ilustratii de Ion Barbu
Nora Iuga si Angela Baciu poarta un dialog intr-un ritm alert, colocvial, abundand in calambururi, satira politica, observatii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistic.
Jurnale, memorii, corespondenta
Nicolae Breban, Viata mea
„Viata lui Nicolae Breban se confunda, in mai mare masura decat a oricarui alt scriitor roman, cu monumentala sa opera.“ (Bogdan Cretu)
Ioan-Florin Florescu, Jurnal scotian
La mii de kilometri de casa, intr-o lume in care cel mai mult ii lipseste sa vorbeasca romaneste, acest „roman de pretutindeni“, cu minunatul sau dar de povestas, ne zice din carti si din viata.
Fiction Ltd.
Simona Antonescu, Hanul lui Manuc
Hanul lui Manuc, la fel ca primele romane ale Simonei Antonescu, se situeaza sub aceeasi inscriptie: Daca nu revezi trecutul, nu vezi prezentul si nu prevezi viitorul.
Florin laru, Sanii verzi
Desi foarte diferite intre ele, fiecare povestire a lui Florin Iaru iti face pofta de urmatoarea. Unele sunt triste, altele ludice, insa toate se citesc pe nerasuflate.
Marius Oprea, Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit
„Cand prezentul nimiceste utopia si viitorul, ne raman ucronia si trecutul. Scriind despre munca lui de gropar al comunismului (mai exact: «dezgropar»), arheologul si poetul Marius Oprea si-a descoperit vocatia prozei lapidare, intense, miscatoare.“ (Sorin Antohi)
Doina Rusti, Mata Vinerii
Plasata in Bucurestiul fanariot si in epoca Luminilor, povestea trece pe nesimtite de la faptele reale din anul 1798 la misterele unui cult de magicieni, ale caror fabuloase retete culinare, notate cu acribie in Cartea bucatelor rele, scot la lumina gusturile vietii arhaice si rafinamentul unei bucatarii fermecate, din vremuri de mult uitate.
Ana Maria Sandu, Pereti subtiri
17 povesti dintr-un bloc cu patru etaje din Bucuresti. In aceasta comunitate de locatari vechi si noi, intimitatea devine fluida. Dincolo de usile inchise e o lume in mic, cu bucuriile si tristetile ei infinitezimale.
Liviu Ioan Stoiciu, Transfer
Un roman prin care cititorul este martor al vietii cotidiene din anul 1977, marcata de sordid si frica de autoritati, dar si de momentul marelui cutremur care a devastat Romania.
Lucian Dan Teodorovici, Cel care cheama cainii
O poveste reala despre incercarea de a supravietui prin fictiune, o naratiune alerta si acaparanta despre lumi care se construiesc acolo unde limitele organismului nu te lasa sa ajungi.
EGO. PROZA
llinca Bernea, Numele tau si alte erezii
O versiune contemporana a Frumoasei si Bestia, scrisa cu umor si dramatism. O odisee a erotismului si a melancoliei.
Dan Ciupureanu, Omar si diavolii
„O revelatie potentata de un talent poetic de exceptie.“ (Radu Aldulescu)
Liliana Corobca, Caiet de cenzor
Punctul de plecare este corespondenta fictiva dintre autoare si sefa Biroului Documente Secrete din temuta Directie Generala a Presei si Tipariturilor (Cenzura), care in anii ’70 mergea personal la fabrica de hartie sa ateste arderea sau tocarea caietelor de cenzori.
Bogdan Cosa, Ultraviolenta
Ultima parte a trilogiei Poker, Ultraviolenta este o analiza de cuplu – un roman despre singuratate si dragoste.
Andrei Craciun, Aleea Zorilor
„Aleea Zorilor este povestea inocentei de dinainte sa ni se intample viata.“ (Andrei Craciun)
Tudor Ganea, Miere
O poveste in crescendo, cu descrieri onirice, incadrate intr-un timp magic si un spatiu transcendental, cu puterea de a-l vraji iremediabil pe cititor.
Adrian Georgescu, Exitus
Uneori de o violenta de neinchipuit, alteori cu totul induiosator, Exitus ne arata fata urata a societatii macinate de razboi, in care civilizatia se transforma rapid si brutal in salbaticie si se recastiga apoi incet, cu fiecare act de umanitate.
Bogdan-Alexandru Stanescu, Copilaria lui Kaspar Hauser
O carte a devenirii, presarata cu amanunte picante dintr-o familie instabila, din lumea gastilor de la bloc, precum si din spatele cortinei lumii culturale.
Alex Tocilescu, Imperiul Pisicilor
„Alex Tocilescu este un tip cult, cu imaginatie si umor, caruia ii plac muzica, pisicile, conversatiile si satul 2 Mai. Asa sunt si povestirile lui populate cu extraterestri, politicieni, locatari de bloc, diavoli sau feline: au o naturalete absurda, o impuritate elitista si un umor neconventional.“ (Marius Chivu)
Castigatorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, editia 2017: Alexandru Done, Downshifting
„O poveste cu zvac si poanta. La prima lui carte, Alexandru Done da impresia ca scrie fara efort, din poignet, cu un control dezinvolt al actiunii, al frazelor si al efectelor speciale.“ (Radu Paraschivescu)
La aceasta noua editie Bookfest, colectia „Biblioteca Polirom“ isi intampina fanii cu cele mai asteptate traduceri din literatura universala, cei mai indragiti scriitori ai lumii, cele mai ravnite titluri.
Fie ca vorbim de carti esentiale ale literaturii lumii – semnate de autori precum Orhan Pamuk, Philip Roth, David Lodge, Andreï Makine, John Williams, Junichiro Tanizaki sau José Saramago –, fie ca vorbim de vocile si tendintele noi din literatura universala de astazi – Clara Usón, Dorit Rabinyan, Geraldine Brooks, Eowyn Ivey sau Anna Gavalda –, noile traduceri din colectia „Biblioteca Polirom“ isi asteapta cititorii la standul editurii.
Highlights Biblioteca Polirom la Bookfest 2017
• Carte-eveniment: Murasaki Shikibu, Povestea lui Genji, traducere din limba japoneza de Angela Hondru
O capodopera a literaturii universale si o cronica de o complexitate si o profunzime uluitoare a vietii la Curtea Imperiala in Epoca Heian
• Cea mai citita autobiografie rock a tuturor timpurilor: Viata, de Keith Richards si James Fox
Traducere din limba engleza si note de Veronica D. Niculescu si Lucian Niculescu
Indelung asteptata autobiografie a celebrului chitarist, compozitor, solist si membru fondator al formatiei Rolling Stones spune povestea unei vieti traite in ritm de rock’n’roll. Cu franchetea sa proverbiala, Keith Richards ne ofera povestea unei vieti despre care ne-am dorit mereu sa stim mai multe.
• Femeia cu Parul Rosu, de Orhan Pamuk, traducere din limba turca de Luminita Munteanu
Oare prima experienta erotica poate sa ne hotarasca intreaga viata? Sau destinul ne este trasat doar de forta istoriei si a legendelor? In noaptea aceea am facut pentru prima oara dragoste cu o femeie. A fost teribil de rascolitor si la fel de minunat.
• Fiica Estului, de Clara Usón, traducere din limba spaniola de Mariana Sipos/Premiul Ciudad de Barcelona si prestigiosul Premio de la Crítica, pentru cel mai bun roman scris in spaniola din lume.
Personaj inspirat din realitatea cea mai crunta a fostei Iugoslavii, la inceputul anilor ’90, in timpul razboaielor sarbo-croat si sarbo-bosniac, Ana este fiica generalului Ratko Mladic, pe care il adora si il considera un adevarat erou al Serbiei, dar care avea sa fie repede cunoscut in toata lumea ca „macelarul din Balcani“ si judecat la Haga pentru crime de razboi.
• Contraviata, de Philip Roth, traducere din limba engleza de Alexandra Coliban/National Book Critics Circle Award for Fiction
Contraviata vorbeste despre oameni care isi transforma in realitate visurile de a trai o noua existenta, unii dintre ei mergand pana la a-si risca viata pentru a schimba cea ce parea un destin ireversibil.
• Augustus, de John Williams, traducere din limba engleza de Ariadna Ponta/National Book Award for Fiction
O rescriere fictionala a vietii imparatului Caius Octavius, din anii primei tinereti pana la batranete. Construita intr-o maniera originala, din scrisori, rapoarte oficiale si declaratii ce refac pas cu pas destinul acestui personaj fascinant, cartea reprezinta un adevarat tur de forta si virtuozitate narativa.
• Arhipelagul altei vieti, de Andreï Makine, traducere din limba franceza de Daniel Nicolescu
In arhipelagul Santar, dincolo de Kolima si de Sahalin, unde taigaua se intinde nemarginita si busolele nu mai arata nordul, cativa soldati ai Armatei sovietice pleaca in cautarea unui evadat din lagar. Trebuie sa-l aduca viu, asa e ordinul. Drumul nu e deloc usor: taigaua tine cu fugarul, popasurile sunt rare si inaintarea plina de piedici. Rand pe rand, soldatii abandoneaza vanatoarea de oameni; doar unul se incapataneaza sa mearga mai departe.
• Primul volum de povestiri al celebrului romancier britanic David Lodge: Barbatul care nu voia sa se dea jos din pat si alte povestiri. Cu prefata si postfata autorului, traducere din limba engleza de Radu Paraschivescu
„Povestirile realiste ale lui David Lodge imbina cu eleganta rafinamentul si ingeniozitatea.“ („The Sunday Times“)
Nonfiction Polirom la Bookfest 2017
Cele mai recente aparitii Polirom din sfera nonfiction – semnate de autori romani si straini – vor fi lansate la standul editurii in cadrul Salonului International de Carte Bookfest, editia 2017. Noi titluri semnate de Aurora Liiceanu, Marta Petreu, Grete Tartler, Madeea Axinciuc, Vintila Mihailescu, Sorin Mitu, Stefan Lemny, Orlando Figes etc. vor putea fi achizitionate de la standul editurii din cadrul editiei cu numarul 12 a targului.
Dintre titlurile nonfiction de neratat la aceasta editie Bookfest:
• Editie aniversara Cinci fete ale modernitatii. Modernism, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism, de Matei Calinescu • Traducere de Tatiana Patrulescu si Radu Turcanu • 40 de ani de la aparitia primei editii a cartii
„Un studiu erudit, lucid, inteligent si original, acoperind ca spatiu cea mai mare parte a Europei si mergand in timp de la introducerea cuvantului modernus in latina medievala pana la postmodernismul de azi.“ („Notes and Queries“)
• Seriile de autor Polirom: Aurora Liiceanu, Madlena
Despre verile fericite, despre un tablou care schimba vieti, despre destine zbuciumate, dar si despre o minunata prietenie povesteste Aurora Liiceanu – completata de Nayla, fiica lui Pusi Cocea– in noul sau volum, Madlena.
• Eseuri & Confesiuni: Despre bolile filosofilor. Cioran (editia a III-a revazuta si adaugita), de Marta Petreu
„Cum o sa faca fata omul golului care se naste pe masura ce ideea de transcendent se spulbera cu totul in vant, iar el stie asta? Ce se va intampla cand toata lumea isi va da seama? Ce va pune omul in loc? Nu stiu.“
• De ce este Romania astfel? Avatarurile exceptionalismului romanesc, volum coordonat de Vintila Mihailescu
De ce este Romania altfel? se intreba in 2013 Lucian Boia intr-un bine-cunoscut eseu care a starnit o adevarata galceava a intelectualilor. Astfel s-a nascut ideea volumului coordonat de Vintila Mihailescu.
• Despre filosofia prima, al-Kindi, colectia „Biblioteca medievala“, editie bilingva
Editarea si traducerea originalului arab si note explicative de George Grigore • Studiu introductiv de Laura Sitaru
O interpretare a fizicii si metafizicii peripatetice din perspectiva neoplatonismului arab, cu influente notabile ale apocrifului Teologia lui Aristotel.
• Umor si satira in literatura araba clasica. al-Gahiz, al-Hamadani, al-Hariri. Antologie de Grete Tartler
„Volumul pune sub lentila rolul umorului in recitirea celor mai vestiti prozatori arabi din primele secole ale islamului. De la fina ironie la farsa, de la surasul datorat bucuriei intelectuale la rasul sarcastic, primejdie de «asprire» a inimii, de la implicatiile etice la jucausa parodiere a unor discursuri solemne, diferitele abordari ale umorului vadesc elocventa, preocupare pentru stil, pentru echilibru.“ (Grete Tartler)
• Profetul si oglinda fermecata. Despre imaginatie si profetie in Calauza ratacitilor de Moise Maimonide (editia a II-a), de Madeea Axinciuc, prefata de Moshe Idel, colectia „Plural“
„Madeea Axinciuc trebuie felicitata pentru curajul de a intra in labirintul maimonidian si de a iesi din el in pace, contribuind la o intelegere a celor doua teme de baza in gandirea lui.” (Moshe Idel)
• Cum citesc barbatii cartile femeilor, volum coordonat de Lia Faur si Serban Axinte
Cu o epistola in versuri de la Serban Foarta • Volumul cuprinde texte semnate de: Dan C. Mihailescu • Bogdan Cretu • Bianca Burta-Cernat • Alina Purcaru • Doris Mironescu • Simona Preda • Adrian Cioroianu • Dana Pirvan • Nina Corcinschi • Iulian Boldea • Raisa Beicu • Ruxandra Cesereanu • Doina Rusti • Ioana Bot • Angela Furtuna • Maria Pilchin • Aliona Grati • Cristina Hermeziu • Teodora Coman • Melinda Craciun • Medeea Iancu • Emil Hurezeanu • Radu Vancu • Al. Cistelecan • Adrian G. Romila • Dumitru Crudu • Felix Nicolau • Robert serban • Raul Pavel • Dan Liviu Boeriu • Liviu Antonesei • Angela Marinescu
Eveniment dedicat colectiei JUNIOR la Bookfest 2017
Cititorii juniori sunt invitati la standul Bookfest Junior (pavilionul C1, etaj 1) din cadrul Salonului International de Carte Bookfest 2017, la un eveniment dedicat colectiei „JUNIOR“, unul dintre cele mai recente proiecte editoriale Polirom.
Atelier de lectura & dezbatere cu Ioana Nicolaie si elevii Scolii Germane Hermann Oberth
Cititorii juniori citesc & discuta despre:
Printul din negura, Carlos Ruiz Zafón
Copacul minciunilor, Frances Hardinge
Casa Heap. Primul volum al Trilogiei Iremonger, Edward Carey
Bookfest Junior se desfasoara in acelasi timp cu Salonul International de Carte Bookfest, avand din acest an un stand special pentru evenimente.