Editura Polirom lanseaza o noua colectie, „CINEMA”. Noul proiect editorial va oferi chei de „lectura” a filmelor care au rulat in cinematografe, se va concentra asupra punctelor cheie din istoria cinematografiei si va oferi analize lucide dedicate cinematografului romanesc din ultimele decenii
Primele doua titluri aparute in aceasta saptamana in colectia „CINEMA” sint 4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc – mult-asteptatul volum al lui Alex. Leo Serban dedicat filmului romanesc – si Bunul, raul si uritul in cinema – carte ce marcheaza debutul in volum al lui Andrei Gorzo.
„Pentru mine este o mare onoare si bucurie sa inaugurez – impreuna cu fostul meu student si actual amic, Andrei Gorzo – aceasta colectie de Cinema a Editurii Polirom, careia ii doresc o viata lunga si sanatoasa. Daca Cinema-ul inseamna Memorie (eu, unul asa cred), o colectie de carte de film este de doua ori memorabila: o data tocmai pentru ca vorbeste despre film (pelicula = memorie) si a doua oara pentru ca, dupa cum se stie, scripta manent, chiar si atunci cind filmele (se mai intimpla!) se ratacesc”, sustine Alex. Leo Serban.
Colectia este sustinuta de CineMagia, iar urmatorul titlu care va aparea in cadrul ei este Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei . Volumul I – De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924), un volum semnat de Tudor Caranfil.
Alex. Leo Serban: 4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc
Alex. Leo Serban revine dupa volumul din 2006, De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema, cu o carte dedicata in intregime filmului romanesc.
„Volumul de fata contine mai tot ce am scris despre filmul romanesc – de la primul text din anii 80 (despre serialul «Lumini si umbre») si pina la discutia cu A.O. Scott, la cald si la Cannes 2008, despre «Boogie». Lipsesc textele despre Lucian Pintilie (deja aparute in Dietetica lui Robinson) si un eseu despre Iacob, scris la-nceputul anilor ’90 si ingropat in defuncta publicatie „Film”. Nu sint numai cronici sau eseuri; sint si scrisori (in general de protest), dialoguri, monologuri, portrete, regrete, pagini de jurnal. Actiuni si reactiuni. Castele de nisip si valuri – noi, vechi… Tot ceea ce stimuleaza un critic, maturat de tot ceea ce-l enerveaza. Este cartea unor atitudini mai mult decit a unor certitudini.” (Alex. Leo Serban)
Alex. Leo Serban este critic de film, jurnalist, traducator si artist vizual. A semnat traduceri, eseuri, poezie si proza in numeroase publicatii culturale romanesti („Secolul 20”, „Secolul 21”, „Contrapunct”, „Romania literara”, „Luceafarul”, „Litere, arte, idei”, „Caiete critice”, „Euphorion”, „Vatra”, „Balkon – Idea”) si straine („Cover Magazine”, SUA). A facut parte din Asociatia Criticilor Romani – UCIN, din care s-a retras in 2002. In perioada martie 2005 – septembrie 2006 a realizat emisiunea de cultura vizuala „Fotograme” de pe TVR Cultural. A mai publicat volumul Dietetica lui Robinson (2006). La Editura Polirom a mai publicat De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema (2006).
Andrei Gorzo: Bunul, raul si uritul in cinema
Andrei Gorzo debuteaza editorial cu acest volum si ofera cititorilor comentarii pe marginea celor mai importante filme care au rulat in ultimii ani pe marile ecrane din Romania.
„Cum functioneaza filmele? Daca le vezi asa cum trebuie – adica la cinema, fara intreruperi – filmele ti se intimpla. Intimplarile din ele raman intiparite in programul zilei tale, undeva intre celelalte intimplari pe care le-ai trait si cele pe care le vei visa la noapte. Nici cartile (care necesita operatia de transformare a cuvintelor in imagini si intimplari), nici teatrul (unde ti-e mai greu sa pierzi constiinta civilizatoare a faptului ca urmaresti un joc), nici muzica pop (extrem de puternica, dar fara bonusul acela al puterii continute in fapte, intimplari si personaje; si apoi, filmele contin si muzica), nici macar evenimentele sportive (din nou, elementul acela de joc, care nu dispare cu totul, oricit de mare ar fi investitia ta emotionala) nu ti se intimpla in felul asta, la intensitatea asta. Poate ca si de-aici vine vorba ca oricine e critic de film: cine sa stie mai bine ca tine ce ti s-a intimplat?” (Andrei Gorzo)
Andrei Gorzo este critic de film si traducator. Are rubrici permanente in „Dilema Veche” si „24 FUN”. A publicat articole si eseuri in „Lettre internationale”, „Academia Catavencu”, „Observator cultural”, „Esquire” etc. Este asistent universitar, doctorant la Facultatea de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, selectioner al Festivalului International de scurt si mediumetraj NexT. Modereza intilnirile lunare ale cineclubului NexT.