Piesa „Electra, dupa Sofocle si Euripide”, in regia lui Mihai Maniutiu, va fi jucata in zilele de 26, 27 si 28 august. Spectacolul participa la sectiunea Otra Mirada („O alta privire”).
Teatrul „Radu Stanca” a mai fost prezent cu aceasta piesa la numeroase alte festivaluri internationale, la Bruxelles, Lisabona, Sarajevo sau Limoges.
Evenimentul de la Merida, numit si „Festivalul secolului XXI”, ofera spectatorilor reprezentatii de teatru, dans si muzica, in spatiul magic al Teatrului Roman. Programul anual al Festivalului, aflat sub patronajul Ministerului Culturii din Spania, se concentreaza in jurul operelor autorilor clasici greci si latini sau a lucrarilor dramatice cu tematica greco-latina.
Dintre productiile prezente anul acesta la Festivalul de la Merida amintim „Troienele” de Euripide, „Miles Gloriosus” de Plaut, „Oedip Rege” de Sofocle, „Ajax” de Sofocle, „Electra” de Sofocle si Euripide, „Timon din Atena” de Shakespeare, „Prometeu” de Eschil, „Vieti paralel”e de Plutarh – productii ale companiilor teatrale din Spania, Portugalia, Grecia si Romania.
Piesele vor fi jucate atit in Teatrul si Amfiteatrul Roman, cit si in Alcazaba Arabe. Teatrul Roman dispune de 2.950 de locuri, iar spectacolele au inregistrat in anii trecuti o medie zilnica de 2.258 de spectatori.
„Electra” © Dragos Spiteru, Marian Haiduc
Ceea ce face din aceasta „Electra” un Eveniment este viziunea personala a unui mit vechi recuperat pentru contemporaneitate. Pe de o parte, istoria unei fete care se razbuna si care socheaza lumea in care traieste, dar pe care o va multumi cu dorinta ei arzatoare de dreptate; pe de alta parte, interventia muzicii etnice a grupului Iza, regizorul Mihai Maniutiu reusind sa combine farmecul textelor vechii tragedii grecesti, fondatoare a marilor mituri europene, cu muzica de rezonanta arhaica ce-si are radacinile in tara sa. O Electra de azi care vorbeste despre dreptate, si nu despre razbunare.
Alesio Boni, revista Scaena