A studiat artele dramatice in New York. Primul rol important l-a avut la 29 de ani, in Lista lui Schindler, unde a jucat personajul Dianei Reiter. La 31 de ani aparea intr-un episod din Seinfeld, in rolul unei gimnaste romance. Acest lucru avea sa o aduca in atentia regizorilor din intreaga lume. Cariera ei a crescut fulgerator, in prezent Elina Löwensohn avand peste 80 de filme in portofoliu. Printre ele, Un long dimanche de fiançailles (r: Jean-Pierre Jeunet, cu Audrey Tautou si Jodie Foster), Vénus noire (r: Abdellatif Kechiche), I'm Not Rappaport (r: Herb Gardner), Quicksand (r: John Mackenzie, cu: Michael Keaton si Michael Caine), Le concile de pierre (r: Guillaume Nicloux), Lourdes (r: Jessica Hausner) sau Sex Traffic, unde a jucat alaturi de Anamaria Marinca.
Ruxandra Zenide, regizoarea filmului Miracolul din Tekir, a fost fascinata de Elina Löwensohn, inca din 2004, cand a vazut-o in Amateur, filmul lui Hal Hartley. „Imi aduc aminte ca am scris un scenariu de scurtmetraj cu fratele meu, in care ea avea un rol principal. Nu il l-am trimis niciodata, era destul de inaccesibila pentru mine in acel moment, nu facusem nici un film“, povesteste Ruxandra Zenide. A intalnit-o cativa ani mai tarziu, la Festivalul de la Namour. „Am abordat-o timid, dar generozitatea ei m-a facut sa ma simt imediat bine. Am stiut ca voi lucra cu ea dar nu si cand sau in ce proiect. Cand i-am trimis scenariul filmului Miarcolul din Tekir a fost foarte entuziasmata, i-a placut misterul si aspectul de poveste, faptul ca nu era un film realist. Ca si mie, Elinei ii place stilizarea, este sensibila la ritmul si melodia unui dialog. Simte daca o nota muzicala poate suna just sau fals.“
In Miracolul din Tekir, Elina Löwensohn joaca rolul lui Lili, o femeie foarte bogata, venita in Romania pentru a gasi o solutie mai putin conventionala pentru problema ei: nu poate ramane insarcinata. Ajunge astfel sa o cunoasca pe Mara (Dorotheea Petre), cea care ar putea sa faca un miracol pentru ea. Tot in Romania il cunoaste si pe Julio (George Pistereanu), un gigolo pe care il angajeaza in acelasi scop. Relatia pe care Lili o are cu cei doi este pe cat de diferita, pe atat de intensa, la nivel emotional. „Ma documentasem, vazusem filmele Elinei, curioasa si entuziasmata. Imi propusesem sa o inteleg inainte, dar am avut o chimie speciala cu ea, am comunicat inca de prima data la un alt nivel emotional, asa ca a fost foarte usor si frumos sa lucrez cu ea. Este un artist complex, un actor foarte bun, o persoana foarte expresiva, cu foarte multe nuante, foarte bogata interior. Este empatica, foarte umana, genul de persoana care te inspira, pe care ai senzatia ca o cunosti dintotdeauna“, povesteste si Dorotheea Petre despre Elina.
Miracolul din Tekir se lanseaza in cinematografele din Romania pe 4 martie. Prezentat in premiera internationala la Zurich Film Festival, Miracolul din Tekir a fost apreciat de critica si juriu, fiind premiat cu trofeul The Emerging Swiss Talent Award.
Povestea filmului se creeaza in jurul Marei (Dorotheea Petre), o femeie de 30 de ani, cunoscuta in satul in care traieste ca o femeie-vraci, ce trateaza satenii prin puterea namolului. Cand Mara ramane insarcinata si povesteste apropiatilor ca sarcina se datoreaza namolului si nu unui om, satenii o acuza de vrajitorie si o alunga. Ajunge astfel intr-o clinica din zona lacului Techirghiol, un centru SPA pentru oameni instariti. Acolo o intalneste pe Lili (Elina Löwensohn), unul dintre clientii hotelului, o femeie bogata si frumoasa care incearca cu inversunare sa gaseasca o solutie pentru problema infertilitatii ei. Treptat, trecutul si natura femeii misterioase iese la iveala, iar Mara si copilul ei se afla in pericol.
Din echipa de productie a filmului fac parte directorul de imagine Hélène Louvart, renumita pentru colaborarile cu Agnes Varda, Wim Wenders, Claire Denis sau Leos Carax, iar monteur este Nelly Quettier, cunoscuta pentru filmele regizate de Leos Carax si Claire Denis.
In Romania, Miracolul din Tekir va fi lansat pe 4 martie si va fi distribuit de Ultraviolet Media.