Joi, 24 noiembrie, de la ora 18:00, la Libraria din Centru (Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, nr. 12) din Chisinau, Vasile Ernu va lansa volumul Banditii alaturi de prieteni. Lectura: Mihai Fusu
Vineri, 25 noiembrie, tot de la ora 18:00, la Teatru-Spalatorie (Str. Eminescu, nr. 72) din Chisinau, Vasile Ernu va intra în dialog cu cititorii, pornind de la volumul recent aparut.
Taranka & cifir din partea casei
Moderator: Vitalie Sprânceana
Volumul Banditii este al doilea din Mica trilogie a marginalilor, în care a mai aparut Sectantii si urmeaza sa apara Izgoi-Jidi.
Un baiat din Bugeac, crescut si educat de o familie exemplara de sectanti, descopera o lume cu totul diferita de orice vazuse pana atunci: alta etica, alte valori si alte reguli. Iar oamenii ei arata, se imbraca, vorbesc, gandesc, actioneaza si canta altfel. Aceasta e „imparatia hotilor“ – oameni tatuati straniu, care au ales sa-si construiasca o societate proprie, nesupusa institutiilor oficiale, si pentru care normalitatea e strict interzisa. Chiar si sectantii ii considera „ingeri cazuti“. Iar daca nu pot fi salvati, sunt aruncati in puscarii, unde ar trebui sa fie reeducati. Insa pentru ei inchisoarea inseamna „acasa“, ba chiar este necesara daca vrei sa devii bandit. Tanarul din Bugeac e atras de acesti marginali dupa ce, intamplator, se imprieteneste cu un hot faimos, cu rang inalt, din Odessa, iar acesta devine un adevarat maestru pentru el. Astfel patrunde intr-o lume necunoscuta si inaccesibila si descopera tainele unei comunitati pline de contrabandisti si talhari, hoti de buzunare si prostituate, asasini si cersetori, ce isi pun totusi gaj viata pentru respectarea unui cod al onoarei. Banditii dezvaluie „in negativ“ fata ascunsa, fascinanta a proscrisilor si felul in care e vazut raiul de catre cei ce traiesc in infern.
Vasile Ernu s-a nascut in URSS in 1971. A fost redactor fondator al revistei „Philosophy & Stuff“ si redactor asociat al revistei „Idea arta + societate“. In ultimii ani a avut rubrici de opinie in „Romania libera“, HotNews, „Timpul“ si „Adevarul“, precum si rubrici permanente in revistele „Noua literatura“, „Suplimentul de cultura“ si „Observator cultural“. A debutat cu volumul Nascut in URSS (2006, 2007, 2010, 2013), nominalizat la numeroase premii si distins cu Premiul pentru debut al „Romaniei literare“ si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (2009); Ceea ce ne desparte (in colab., 2010); Intelighentia rusa azi (2012); Sunt un om de stanga (2013); Sectantii (2015); Intelighentia basarabeana azi (2016). A coordonat: Iluzia anticomunismului (in colab., 2008), Ucraina live (in colab., 2014) si Republica Moldova la 25 de ani (in colab., 2016). Este unul dintre fondatorii si coordonatorii proiectului www.criticatac.ro. Mai multe detalii pe www.ernu.ro.