Personajele acestei carti trec prin intimplari stranii, declansate de magia unor locuri binecunoscute: Colegiul Lazar, Cismigiul, Ceasul de la Universitate, Terasa Pescarul, Dudul lui Brancoveanu, de pe str. Batiste, Biserica Sf. Silvestru, tramvaiul 21 si Cartierul Andronache.
De-a lungul acestei calatorii coborite din literatura pe strazile Bucurestiului vor lua parte mai multi invitati, in special scriitori. Calatoriei i se poate alatura orice bucurestean. Singura conditie este aceea de a avea o camasa in carouri!
Evenimentul este organizat de Centrul National al Cartii, din cadrul Institutului Cultural Roman. In cadrul lui va avea loc un ciclu de drumetii literare prin Bucuresti, pentru cei 10 traducatori straini, care au primit anul acesta burse de studiu din partea ICR. Sub indrumarea lui Florin Bican, acestia se vor initia in cultura romaneasca printr-o serie de actiuni, coordonate de Centrul National al Cartii.
• Camasa in carouri si alte 10 intamplari din Bucuresti este cea mai recenta carte a scriitoarei Doina Rusti. • Doina Rusti este cistigatoarea Premiului Uniunii Scriitorilor din Romania pentru proza, in 2009, pentru Fantoma din moara. • Camasa in carouri si alte 10 intamplari din Bucuresti este o carte recomandata de Diverta.
"Prozatoare de cursa lunga, Doina Rusti isi articuleaza tot mai vizibil, cu fiecare volum, proiectul unei proze integratoare, «totale», in care documentul de viata si proiectia fantasmatica, viziunea proaspat-«realista» si jocul meta-narativ se armonizeaza perfect. Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti imagineaza − intr-o alambicata naratiune construita modular − iesiri din timp, suprapuneri de planuri, intilniri revelatorii cu personaje din veacuri apuse (cum ar fi fabulosul Iane Farmacistu’), totul sub umbrela foarte incapatoare si in acelasi timp foarte subtil desenata a reflectiei asupra Istoriei." (Bianca Burta-Cernat)
"Mai multe povesti de dragoste ale unor tineri din zilele noastre migreaza, printr-un ingenios procedeu fantastic, intr-o alta poveste de dragoste, de demult; o camasa in carouri, un papagal ucigas, un ciine zapacit, melodia unui sambuc nevazut din cartierul Andronache, un film, un mecanism electronic introdus in ceasul de la Universitate s.a. devin pretexte pentru o serie de spectaculoase calatorii in timp… Legate intre ele prin diferite link-uri in jurul figurii lui Iane, un farmacist narcoman din Strada Batiste, cele 11 povestiri fac naveta intre misterele Bucurestiului contemporan si cele ale orasului din veacul al XVIII-lea. Personajele retraiesc astfel experiente si identitati uitate, intr-un soi de montagne russenarativ. O carte fermecatoare si captivanta, plina de mirodenii vechi si condimente noi. Doina Rusti are, indiscutabil, vocatie de «povestasa»." (Paul Cernat)