Albumul „Vibraphone Concertos” reprezinta o premiera absoluta in Romania, prin faptul ca reuneste doua concerte inedite, creatii ale maestrilor Emmanuel Sejourne si Ney Rosauro ce aduc in prim plan vibrafonul, un instrument cu o sonoritate de exceptie. Alaturi de cele doua concerte pentru orchestra si ansamblu de percutie, se mai regasesc doua lucrari remarcabile – una pentru vibrafon si ansamblu cameral de coarde si o piesa de vibrafon solo, semnata de muzicianul Alexandru Anastasiu.
Acest eveniment reprezinta prima etapa a proiectului demarat de Sniper MEDIA ce consta in promovarea unor astfel de evenimente culturale putin cunoscute publicului din Romania. Turneul de promovare al albumului va debuta in toamna acestui an si va cuprinde organizarea de concerte in 18 orase ale tarii.
„Vibraphone Concertos, compact discul lui Alexandru Anastasiu reprezinta pentru mine una dintre cele mai fascinante inregistrari pe care le-am ascultat de-a lungul timpului. A fost o mare placere sa descopar cultura pentru sunet pe care Alexandru Anastasiu o are, confirmind ca este cu adevarat un artist inspirat care intelege ca publicul trebuie acaparat tot timpul. Aranjamentele sale muzicale sunt dovada simtului deosebit pe care il are pentru stil si profunda muzicalitate si cred ca performanta pe care o demonstreaza pe acest CD nu e numai una remarcabila ci si una unica prin nivelul interpretativ la care ajunge.” – Prof.Dr.Dr.H.C. Peter Sadlo
Alexandru Anastasiu este doctorand al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (Arta interpretativa la vibrafon), percutionist in Orchestra Nationala Radio si solist vibrafonist. Este licentiat al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, promotia 2000, iar in anul 2002 a obtinut Diploma de Master in interpretare muzicala la aceeasi Universitate, clasa Prof.Dr.Alexandru Matei. Considerat cel mai bun percutionist din seria sa, Alexandru si-a imbunatatit tehnica si cunostintele muzicale studiind cu prof. Bogdan Bacanu si Prof.Dr.Dr.H.C. Peter Sadlo la Universitatea Mozarteum din Salzburg (2006). In anul 1998 obtine „Premiul Fundatiei Soros pentru intreaga activitate” alaturi de Ansamblul GAME. In anul 1999 accede in semifinala Concursului International de Vibrafon de la Clermont-Ferrand (Franta), iar doi ani mai tirziu a cistigat bursa Yamaha pentru instrumenete de percutie.
Pregatirea sa profesionala si capacitatea de intelegere a muzicii au fost doar doua dintre motivele pentru care a fost invitat in juriul unor importante competitii – Concursul „Mihail Jora” Bucuresti, 2001, Concursul National de Percutie 2003 etc. Alexandru Anastasiu impartaseste din experienta si conceptia sa muzicala studentilor sai in calitate de profesor asistent al clasei de percutie din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. A cintat in Orchestra Filarmonicii din Giurgiu, in cea a Operei Nationale Bucuresti si a colaborat cu Orchestra de Camera a Radiodifuziunii, actualmente fiind membru al Orchestrei Nationale Radio Bucuresti, ansamblu in cadrul caruia a participat la patru editii ale Festivalului International „George Enescu”.
Colaboreaza si cu ansambluri camerale (Ansamblul de Percutie GAME, Percussion Studio Group). In paralel cu activitatea artistica orchestrala Alexandru si-a cosntruit o cariera solo, sustinind numeroase recitaluri si concerte, totul avind drept scop preocuparea pentru promovarea vibrafonului – un instrument putin cunoscut si atribuirea unui binemeritat loc de instrument solist.
Alexandru a colaborat cu formatii cunoscute de jazz – „Marius Popp” Band, „Nicolas Simion and The Wild Dogs”, „Andreea Pauta” Band si „Pedro Negrescu” Band. Mai are in pregatire doua albume – un CD care va cuprinde ce va cuprinde „Ciaconna” si Partita a II-a de vioara solo (transcriptie pentru vibrafon) de J.S.Bach, si un altul intitulat „Let’s Vibe”, care va fi un proiect de „acid jazz” in colaborare cu Vlaicu Golcea.
Orchestra Nationala Radio a fost infiintata in 1928 de catre Mihail Jora si a intrat in circuitul stagiunilor publice in 1932. De atunci concertele se desfasoara cu regularitate intre lunile octombrie si iunie, avind misiunea de a promova creatiile muzicale romanesti si a capodoperelor muzicii universale.
Percussion Studio Group a luat fiinta in anul 2002. Ansamblul este compus din membrii partidei de percutie a Orchestrei Nationale Radio – Cristian Balea, Lucian Maxim, Dan Teodorescu, Constantin Aolariti, Alexandru Anastasiu, Ali Srouji, Alexandru Sturzu (colaborator).
Trio Musica Viva este un ansamblu cameral din componenta caruia fac parte muzicieni cu un palmares impresionant – violonistul Mircea Vasilescu, violoncelistul Florin Mitrea si violista Alina Irimia.