„A fost odata ca niciodata“/„Es war einmal, wie es niemals war“ de Judith Saupper
Artista vizuala austriaca Judith Saupper traieste si lucreaza in Viena si Austria Inferioara. Este detinatoarea premiului „frame award“ la Concursul pentru fotografie contemporana din Austria (2010) si a Premiului pentru Arte Plastice al landului Austria Inferioara (2012). In anul 2013 a primit Premiul de Promovare al Municipalitatii Vienei pentru Arte Plastice, iar in 2014 a obtinut Bursa de Stat pentru Arte Plastice oferita de Ministerul Austriac pentru Invatamant, Arta si Cultura.
Pana in prezent a avut peste 25 de expozitii personale si de grup in importante galerii si muzee din Austria, Germania, Olanda, SUA, Franta, Elvetia si Croatia. In 2016 a participat la Bienala Internationala de Gravura Experimentala, editia a VII-a, Bucuresti, in cadrul unei expozitii la Victoria Art Center.
Instalatia prezentata de artista austriaca se intituleaza „A fost odata ca niciodata“/„Es war einmal, wie es niemals war“ si este formata din 11 parti, care ilustreaza momente ale sederii in Bucuresti, imbinate cu aminitiri din copilarie, legate de Romania: evenimente reale sunt amestecate cu impresiile initiale despre Romania, trezite de reportaje televizate sau de alte mijloace mass-media.
Amintirea legata de prima executie publica transmisa la televizor (Elena si Nicolae Ceausescu, 25.12.1989) si imaginile din orfelinatele din Romania (1990) se imbina cu fotografii ale lui Massimo Branca, infatisand copii ai strazii care locuiesc in hatisul subteran de conducte de incalzire din Bucuresti (2016).
Astfel, se suprapun planuri temporale, care se regasesc mai apoi in formula de inceput a povestilor romanesti „A fost odata ca niciodata“. Cele 11 ipoteze plutesc nestingherite in spatiul expozitional, ilustrand imaginea unui oras cu toate prejudecatile sale si interpretarile pripite. Citate din opera Hertei Müller intregesc imaginile in mod sugestiv.
„The Healing Heart“ de Mara Trifu
Regizoarea si artista vizuala romana Mara Trifu locuieste si lucreaza actualmente la Londra. Filmele ei Gutuiul japonez, You Can’t Hide Love From Gypsies, Podul, When Mountains and Animals Will Speak si Perfection Is Forever au fost proiectate in galerii si festivaluri din intreaga lume, la Cannes, Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam, Festivalul International de Film Chicago, Festivalul International de Film Cracovia sau Festivalul International de Film Los Angeles. Este absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, fiind licentiata in regie de film, si a absolvit studiile masterale ale UK’s National Film and Television School, specialitatea regie de film documentar. A obtinut, printre altele: Marele Premiu al Juriului la Festivalul International de Film Timishort (2013), Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul International de Film Cronograf (2013), Premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul International de Film NEW WAVE Sofia (2014). A fost nominaliza la Premiile Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj 2012 si la Silver Eye Award 2015.
Mara Trifu va prezenta instalatia video „The Healing Heart“, care contine fragmente redate „in bucla“ dintr-o conversatie cu Isaac, un emigrant nigerian care traieste la Viena: „Este o reflexie asupra celor ce ne reunesc ca fiinte umane. Asupra empatiei ca mijloc de vindecare a inimii colective. Pana ce nu il vom intelege pe Celalalt, avem putine sperante in a intelege cum se manifesta umbra si dorintele noastre in lumea exterioara si cum putem invata sa traim cu ele.“