Expozitia de fotografie „Descoperiri arheologice din Germania” prezinta in imagini piese de exceptie rezultate in urma cercetarilor arheologice efectuate in spatiul german, descoperirile fiind datate din paleolitic pina in perioada migratiilor. Printre acestea, mentionam celebrul disc ceresc de la Nebra din secolul al XVII-lea i.Hr., al carui cod astronomic secret inca nu a fost elucidat, celebra palarie de aur de la Schifferstadt, precum si tezaurul din aur de la Eberswalde (secolul 9 i.Hr.). Manifestarea documenteaza trecutul celtic si germanic al teritoriului Germaniei, contactul cu Roma precum sialte faze importante ale istoriei pe care doar descoperirile arheologice le pot dezvalui.
Expozitia a fost initiata de catre Institutul German de Arheologie din Berlin (departamentul Eurasia), fiind organizata la Iasi in colaborare cu Complexul Muzeal National „Moldova”, unde va fi inaugurata de catre Excelenta Sa Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei in Romania, prof. dr. Svend Hansen, directorul departamentului Eurasia din cadrul Institutului German de Arheologie, si prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu de la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Expozitia va fi gazduita la Muzeul Unirii pina pe 8 mai.
Prof. dr. Svend Hansen va sustine si o prelegere intitulata „Pietrele, a Copper Age Settlement of the 5th Millenium BC at the Lower Danube”, ce va avea loc marti, 12 aprilie, incepind cu ora 17.00 la Muzeul Unirii. Prelegerea va fi sustinuta in limba engleza.
Prof. Dr. Svend Hansen:
• director general al Departamentului Eurasia al Institutului German de Arheologie
• din 2004 este profesor onorific la Universitatea Libera din Berlin
• pentru teza sa Studien zu den Metalldeponierungen während der Urnenfelderzeit im Rhein-Main-Gebiet a fost onorat in 1988 cu PremiulJoachim-Tiburtius din Berlin
• 1993 a fost distins cu premiul Eduard-Anthes pentru lucrarea de disertatie cu titlul Studien zu den Metalldeponierungen während der älteren Urnenfelderzeit zwischen Rhônetal und Karpatenbecken.
Institutul German de Arheologie (DAI) este o unitate de cercetare sub egida Ministerului Afacerilor externe. Institutul, cu sediul in Berlin si cu mai multe departamente in tara dar si in strainatate, conduce sapaturi arheologice si de cercetare si mentine contacte cu stiinta internationala.