Vineri, 5 iunie 2020, începând cu ora 18:00, la librăria Art+Design (Carol I, nr. 4, Iași) are loc deschiderea expoziției Limitele raţionalului în imaginarul colectiv a artistului Cătălin Rulea. Evenimentul va avea loc cu respectarea condițiilor impuse de reglementările în vigoare, vizitarea fiind permisă în grupuri de maximum patru persoane simultan. Lucrările expuse vor rămâne în librărie până în data de 15 iulie 2020.
„O generaţie îşi regăseşte revoluţia, un bărbat loveşte cu barosul un zid gros de beton-armat în timp ce alţii se uită şi îl fotografiază, şapte bărbaţi înarmaţi cu bâte bruschează o femeie în piaţa mare a oraşului, patru femei pe jumătate goale protestează în stradă, un domn în costum alb dirijează elegant un batalion de jandarmi înarmaţi, un schior-toboşar bate la premier în faţa unor jandarmi, un copil face revoluţie cu un steag găurit, un bărbat înarmat cu două sacoșe ţine piept unui tanc, o fată protestează împotriva măsurilor COVID-19 cu un mănunchi de sparanghel.
Cât mai suporţi?
Nu faptele sunt cele care rămân ci imaginile. Bărbatul cu sacoşe a rămas anonim, cel cu barosul este unul într-un milion, colonelul Paraschiv s-a întors în anonimat, generaţia încă îşi mai caută revoluţia pe Facebook, copilul revoluţionar s-a întors în sat şi a avut o viaţă neimportantă, fata şi-a continuat vloggingul în căutarea popularităţii.“ (Cătălin Rulea)
Demersul actual își are originea în expoziția Totul e regizat (10 nov. 2016 – 13 ian. 2017) de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, realizată împreună cu regizoarea Ioana Păun, în urma căruia Cătălin Rulea a produs o carte de colorat cu desene inspirate din imaginarul mass-media. În 2017, la Borderline Art Space a avut loc o expoziție cu o primă serie de desene, intitulată Imaginarul colectiv ca rezultat al selecţiei naturale. Catalogul expoziției Totul e regizat, apărut în 2019 la Editura MNAC, va fi lansat tot vineri, 5 iunie, și va fi disponibil în librărie.
Cătălin Rulea (n. 1979) este artist și muzician, membru fondator al Centrului de Introspecție Vizuală/ Asociația PPLUS4 (activ între 2008-2013). Este activ pe scena de muzică alternativă și implicat în proiecte de teatru contemporan. A cocuratoriat Ars Telefonica în 2008, a expus la MNAC în 2016 proiectul Totul e regizat împreună cu regizoarea Ioana Păun. A realizat scenografii şi coloane sonore pentru piese ca Produse domestice, Inamicul poporului, Voi n-aţi văzut nimic, Capete înfierbântate, Nu ne-am născut în locul potrivit, Declar pe proprie răspundere. A realizat designul şi a participat în proiecte editoriale precum Evacuarea Fantomei, Ion Grigorescu Omul cu o singură cameră, precum și pentru Platforma de Teatru Politic.
Proiectul face parte din programul curatorial Librăria ca spațiu public, derulat de Art+Design și cofinanțat de AFCN. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.