Anja Salomonowitz, Jasmila Zbanic, Barbara Albert si Sabine Derflinger s-au oprit asupra unei teme: povestile femeilor. Fiecare dintre ele a preferat insa un alt subiect pe care l-a tratat in felul ei caracteristic. Ce a rezultat au fost 4 filme care s-au bucurat de mare succes si care reprezinta o atractie continua.
Chiar daca filmele trateaza subiecte diferite, fiind regizate si produse din perspective diferite, ele se leaga intre ele. Toate cele patru, infatiseaza femei in situatii problematice si pledeaza pentru puterea de zbatere a femeii. De asemenea, ele infatiseaza o imagine dezolanta a societatii, invocind punctele ei slabe. Pe linga toate acestea, filmele dovedesc o apropiere fata de spectator, deoarece transpun realitatea, multi regasindu-se in aceste povesti sau recunoscind situatii asemanatoare cu cele prezentate.
It happend just before (2006) – Anja Salomonowitz
Marti, 7 iulie, in Studioul Horia Bernea, de la 19:00
Durata: 72 min.
Subtitrare in limba engleza
Lungmetrajul este povestea a cinci femei din est care pleaca in cautarea unei vieti mai bune in vest. Interesant este ca identitatea lor ramine un mister, evenimentele fiind povestite de persoane care, aparent nu au nimic de-a face cu acestea: un vames, un sofer de taxi, un reprezentant oficial al statului, o locuitoare din provincie si un patron de bordel. Promisiunile nerespectate si exploatarea devin subiecte in filmul regizoarei austriece Anja Salomonowitz care pune spectatorul intr-o continua espectativa, lasind neelucidate anumite secvente.
Sarajevo, dragostea mea (2005) – Jasmila Zbanic
Marti, 7 iulie, in aer liber, de la 21:30
Durata: 72 min.
Subtitrare in limba romana
Sarajevo, dragostea mea este o poveste despre imaginea orasului Sarajevo dupa razboi ; despre repercusiunile odioaselor violuri din timpul razboiului ; despre familiile monoparentale ; despre relatia dintre mama si fiica; despre Esma, victima unui asemenea viol. Esma traieste cu fiica ei Sara, in Grbavica, un cartier sarac din Sarajevo. Aceasta isi intretine singura fiica, beneficiind de un mic ajutor de victima a razboiului si de un salariu dintr-un job intr-un club de noapte. Cind clasa Sarei organizeaza o excursie, Esma doreste ca fiica ei sa participe la eveniment. Copiii eroilor de razboi primesc o reducere, nu insa si Sara. Faptul ca ea nu beneficiaza de reducere o determina sa-si puna noi intrebari in legatura cu tatal sau, despre care nu stie aproape nimic.
Nordrand (1999) – Barbara Albert
Miercuri, 8 iulie, in Studioul Horia Bernea, de la 19:00
Durata: 103 min.
Subtitrare in limba engleza
Austria anului 1995. Partea de nord a Vienei. Inceput de iarna. Tineri cu proveniente culturale din cele mai diverse se intilnesc in acest cartier deprimant in nordul Vienei: Jasmin si Tamara se reintilnesc intr-o clinica pentru intreruperi de sarcina; un soldat care asigura frontiera austriaca de est; un fugar din Bosnia si un roman – un tablou eterogen al capitalei. Filmul a fost distins – ca prim film austriac – la Festivalul Filmului din Venetia cu Leul de Aur.
Vollgas (2001) – Sabine Derflinger
Miercuri, 8 iulie, in aer liber, de la 21:30
Durata: 96 min.
Subtitrare in limba engleza
Vollgas povesteste viata chelneritei Evi, care incearca fara succes sa impace munca cu cresterea micutei ei fiice. Alcoolul, medicamentele si excesele nocturne ar trebui sa-i creeze o iluzie viabila.Abia cind relatia cu fetita ei scapa de sub control, ea va incerca sa-si schimbe viata. Dar poate e deja prea tirziu?
Filmul a fost distins cu premiul promotional Max Ophuls.