Programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania include peste 200 de titluri din întreaga lume. Printre ele se numără laureați ai marilor festivaluri internaționale, noi filme ale unor cineaști prezenți la edițiile anterioare ale TIFF, două comedii semnate de regizori consacrați și o proiecție special comemorativă din filmografia unui autor clasic recent dispărut.
Câștigătorul Ursului de Aur la Berlinala 2019 este provocator și imprevizibil. În cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nadav Lapid, Synonyms, un fost soldat israelian se mută la Paris în încercarea de a se elibera de tot ceea ce reprezintă identitatea sa anterioară. Jefuit chiar din prima noapte, este „adoptat“ de un cuplu ce reușește să adune toate stereotipurile pariziene: el, filosofic și ambiguu sexual, ea, șic și cu porniri artistice. Emanciparea soldatului se va petrece între refuzul de a mai vorbi limba maternă, preferând să repete la nesfârșit cuvinte din dicționarul francez, și nevoia de a fi adoptat de o altă cultură, chiar dacă nimic nu-l poate salva de cine este.
An Elephant Sitting Still (2018) a devenit, în mai puțin de un an de la lansare, un film-cult, a cărui forță este amplificată și de aureola lui tragică. Filmul este debutul în regie al scriitorului chinez Hu Bo și, din păcate, și epitaful acestuia. Într-un orășel din îndepărtatul nord, destinele a trei bărbați devin legate în urma unor evenimente aparent banale, care reușesc să stârnească furia întregii comunități. Șansa lor este să plece, spre un oraș din Manciuria despre care se spune că ar găzdui un elefant ce stă nemișcat. Filmul a fost răsplătit în 2018 cu numeroase premii în marile festivaluri din întreaga lume, ajungând în premieră, acum, și în România, în cadrul Focului chinezesc de la TIFF 2019.
Un film de o naturalețe și empatie copleșitoare, Entre Dos Aquas (2018) a impresionat juriul Festivalului de la San Sebastian, care i-a acordat Marele Premiu. Regizorul Isaki Lacuesta reia, după 12 ani, povestea fraților rromi Isra și Cheito din La Leyenda del tiempo, regăsindu-i în periferiile mizere ale micuțului oraș spaniol natal. Mixul de docu-fiction e folosit de Lacuesta pentru a reda sărăcia unui loc parcă uitat de istorie, în care recordurile se stabilesc doar în șomaj și vânzarea de droguri. Ajunși la vârsta maturității, cei doi frați par a nu avea nici o șansă într-un context dominat de disperare și frustrări.
Prietenul de suflet al festivalului, deținător al Trofeului Transilvania, dar și al unui premiu Oscar pentru Cel mai bun film străin, Sebastian Lelio revine la TIFF cu cel mai recent film al său, Gloria Bell (2018). Filmul este o reinterpretare a originalului Gloria, cu care regizorul a câștigat două premii importante la Berlinala din 2015. Regizorul chilian și-a dorit să revină asupra poveștii Gloriei, o femeie divorțată prinsă în vârtejul unei iubiri neașteptate, pentru a lucra cu Julianne Moore și cu John Turturro.
Un alt regizor Christoffer Boe revine în programul festivalului cu cel mai profitabil film danez al tuturor timpurilor: The Purity of Vengeance. Fanii genului nordic noir vor fi încântați să descopere această nouă adaptare a romanului Departamentul Q și modul în care o intrigă polițistă bizară ajunge să atingă probleme sociale grave precum abuzurile asupra emigranților și violența sexuală.
Invitat cu toate producțiile sale la TIFF, atât în competiție, cât și în tradiționala Zi Maghiară, György Pálfi revine și în 2019 cu Glasul Domnului, adaptare ambițioasă și inventivă după romanul lui Stanisław Lem, în care un tânăr pleacă în America pe urmele tatălui său fugit din Ungaria comunistă.
The Bra (2018) va fi o surpriză pentru spectatori nu doar pentru că e mut, ci și pentru prezența savuroasă a Maiei Morgenstern în distribuția acestei coproducții Germania-Azerbaijan, semnată de Veit Helmer. Inocența cu care un mecanic (interpretat de Miki Manojlović) pornește în căutarea sufletului pereche după ce găsește un sutien agățat de locomotiva pe care o conduce este pur și simplu irezistibilă. The Bra reimaginează povestea Cenușăresei, cu un concentrat binevenit de comedie absurdă și umor tandru.
Fără a fi o continuare a celebrului Le declin de l’empire americain (1986), La chute de l’empire americain (2018) îi permite regizorului canadian Denys Arcand (premiat la Cannes și la Oscaruri) să aducă pe marele ecran un subiect bazat pe un incident real: povestea unui bărbat martor al unui jaf în urma căruia se trezește cu două genți cu bani și o dilemă morală. Puterea magnetică a milioanelor de dolari va deturna, încetul cu încetul, personajul principal de la toate valorile după care și-a condus viața până atunci, rezultatul fiind o spumoasă, dar corozivă fabulă socială cu un Robin Hood modern.
O crimă în lumea filmului chiar în noaptea semifinalei Campionatului Mondial de Fotbal din Italia din 1990 devine subiect pentru o nouă comedie semnată de Paolo Virzi. Trei scenariști suspectați de uciderea unui producător își petrec noaptea în arest, rememorându-și aventurile, plasate în ultimele zile de glorie ale cinemaului italian. Notti Magiche, astfel botezat după imnul oficial al campionatului, interpretat de Gianna Nannini și Edoardo Bennato, este o comedie polițistă contagioasă, condimentată cu referințe cinefile.
Nu în ultimul rând, un cadou inestimabil pentru cinefili îl reprezintă proiecția specială cu un clasic absolut prin care TIFF 2019 îl omagiază pe celebrul cineast italian Bernardo Bertolucci, decedat la finele anului trecut. Il conformista (1970) este o dramă politică despre compromis, cum nu se poate mai actuală în vremurile turbulente pe care le trăim.