Sezonul de dans de la Sibiu conecteaza publicul roman la unele dintre cele mai importante creatii ale lumii printr-un program ce isi propune sa promoveze excelenta si inovatia in dans. Prezenta lucrarilor coregrafice in programul evenimentului reprezinta deja o traditie si confirma amploarea acestui festival al artelor spectacolului. Selectia din acest an cuprinde o gama larga de abordari coregrafice si aduce pe scena din Sibiu zece spectacole din sase tari:
• Les Chambres des Jacques, Zip Zap Zoom si Locked Up Laura – LES BALLETS JAZZ DE MONTREAL (dans, 75min, Canada)
Fondata in 1782, Les Ballets Jazz de Montreal si-a creat un repertoriu recunoscut la nivel international pentru inalta tinuta prin care imbina estetica clasica si tendinte de pe scena dansului contemporan. In fata tensiunilor si incertitudinilor lumii, Les Ballets Jazz de Montreal ramine fidela unei estetici ce exerseaza o influenta pozitiva asupra sufletului. Aceasta calitate i-a adus calificativul de feel good company, sintagma folosita deopotriva de catre publicul si mass media de pretutindeni. Compania canadiana a sustinut turnee in peste 70 de tari, fiind aclamata atit de critici, cit si de publicul larg.
Productia coregrafului Aszure Barton, Les Chambres des Jacques, este un un spectacol exuberant, plin de culoare ce prelucreaza elemente din cotidian si din trivialul existentei. Spectacolul a fost clasat de jurnalista Roslyn Sulcas de la „The New York Times“ ca unul dintre cele mai bune ale acestui sezon. Zip Zap Zoom poarta semnatura coregrafei Annabelle Lopez Ochoa care integreaza miscarea de dans in lumea virtuala a jocurilor electronice. Locked up Laura este un scurt duet realizat de coreografa Annabelle Lopez Ochoa pentru dansatorii BJM DANSE MONTRÉAL, Céline Cassone si James Gregg.
• Oyster & Rushes Plus – INBAL PINTO & Avshalom Pollak Dance Company (dans, 60min, Israel) – FOTO
Combinind trasaturile ambientale de vis ale lui Fellini si intelectul Pinei Bausch, coregraful Inbal Pinto a realizat in Oyster o lume fascinanta cu acrobati hoinari si creaturi de o frumusete stranie. Inspirat dintr-o fabula despre prietenie, Oyster sterge granita dintre vis si realitate prin efecte teatrale magice, costume fantastice si un decor extravagant. Inbal Pinto este cistigatoarea premiului BESSIE al New York Dance And Performance Academy.
• ME (Mobile/Evolution) – CLAIRE CUNNINGHAM (dans/instalatii, 55min, Marea Britanie)
Cistigatoarea premiului Herald Angel la Festivalul International de Teatru de la Edinburgh in 2009, coregrafa si dansatoarea Claire Cunningham isi etaleaza tehnica si forta impresionanta intr-un spectacol de dans ce a incintat publicul celor mai mari festivaluri din lume. ME este un one woman show constituit din povesti scurte, pline de umor, in care orice urma de sentimentalism e stearsa cu o doza de sarcasm scotian. Ineditul acestui performance consta in faptul ca artista isi construieste momentele artistice balansindu-se, invirtindu-se si oscilind pe cirje reusind sa creeze un spectacol vizionar si plin de voie buna.
• Edge of words – YUKIO SUZUKI COMPANY (dans, 1h15min, Japonia)
Faimosul coregraf japonez, Yukio Suzuki vine in Romania pentru a prezenta un spectacol de o tensiune stranie, ce transpune pe scena expresia dansului realist. Creatiile artistului nipon mixeaza limbajul corpului cu proiectii si muzica originala, demersul sau fiind rasplatit in 2008 cu premiul TOYOTA pentru coregrafie. Tehnica lui Yukio Suzuki va captiva, cu siguranta, publicul din Romania, dansatorul folosind tehnica Scolii Butoh, care presupune folosirea vocii in coregrafie.
• Misty Mansion – DAZZLE (teatru dans, N/A, Japonia)
Regizorul Tatsuya Hasegawa monteaza un spectacol extravagant in care forta actorilor se imbina cu maiestria coregrafica. Acest spectacol are la baza o veche poveste populara japoneza numita „Kitsune-no-yomeiri“ ceea ce insemna „Casatoria vulpii“, dar si „ploaie cu soare“. Tema spectacolului este omul, iar intrebarea formulata prin intermediul dansului este daca ne intelegem cu adevarat unii pe altii. Spectacolul se foloseste de proiectii video, usi glisante din hirtie numite Shoji si costume facute din chimonouri si umbrele de hirtie pentru a aduce spectatorul in lumea Japoniei antice. Acest spectacol de dans a primit premiul Grand Prix in sectiunea Teatru la Green Theatrical Performance Festival, premiul intii la Young Director’s Contest si premiul Audience of Young Director’s Contest.
• InTimE – Compagnie PÁL FRENÁK (dans, 50min, co-productie Franta – Ungaria)
Recunoscut ca unul dintre cei mai importanti coregrafi la nivel mondial, Pál Frenák prezinta la Sibiu InTimE, un spectacol de dans cu o celebra cariera europeana. Productiile artistului francez nu se constituie din instantanee si emotii trecatoare, ci din intrebari apasatoare formulate printr-un limbaj corporal nou, ce sfideaza limitele. InTimE aduce pe scena cinci dansatori ce reusesc sa creeze un impact vizual de exceptie prin pulsatii teatrale puternice intre rolurile feminine si cele masculine, dar mai ales prin solutiile inovatoare prin care se comprima tehnici ale dansului clasic cu dansul modern.
• Muzica si dansuri din Caraibe – ETNIK97 (45min, Franta)
ETNIK97 este o trupa formata din 70 de muzicieni si dansatori din Franta si insula Martinica. Recunoscut ca un grup inovativ, ETNIK97 reuseste sa creeze spectacole de strada dinamice, pline de culoare prin care promoveaza costumele si dansurile traditionale din insulele Caraibe.
Programul complet de evenimente si prezentarile detaliate ale companiilor de strada invitate in acest an la Sibiu pot fi accesate pe www.sibfest.ro.