Vioara ii este cedata lui Croitoru pe o perioada de trei ani. Ministrul Adrian Iorgulescu, care i-a predat instrumentul violonistului, a spus ca, dupa cei trei ani, se va organiza un nou concurs, la care Croitoru este liber sa participe din nou.
„Este un instrument atit de pretios, incit mina mea de fost pianist tremura pe el”, a spus Iorgulescu, referitor la vioara care i-a apartinut marelui compozitor roman.
„Sunt fericit ca, in mai putin de un an, am avut doua actiuni de recuperare a patrimoniului nostru”, a spus Iorgulescu. In toamna anului trecut, MCC a organizat un concurs in urma caruia vioara Stradivarius care i-a apartinut muzicianului Ion Voicu i-a fost incredintata lui Alexandru Tomescu.
Croitoru a spus ca faptul ca a cistigat vioara Guarnieri l-a facut sa treaca peste amaraciunea legata de concursul pentru vioara Stradivarius, la care a participat in 1999. Croitoru a cistigat atunci un concurs pentru vioara Stradivarius, organizat de minister impreuna cu Fundatia Internationala „Ion Voicu”, care a avut un juriul prezidat de celebrul Yehudi Menuhin. Violonistul nu a intrat insa niciodata in posesia instrumentului si a ales sa nu se inscrie la concursul de toamna trecuta.
Gabriel Croitoru, in virsta de 42 de ani, a fost unicul candidat.
Realizata in 1731 de unul dintre cei mai valorosi membri ai familiei de lutieri Guarnierius din Cremona, Giuseppe del Gesu, vioara cistigata de Croitoru a fost cumparata de Enescu din fonduri proprii. Marele compozitor si violonist roman prefera instrumentul Guarnieri unui Stradivarius cumparat in 1898 de Ministerul Instructiunii Publice, condus de Spiru Haret.
Dupa moartea lui Enescu, sotia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului roman atit Palatul Cantacuzino cit si cele cinci instrumente ale sotului sau, dintre care cea mai valoroasa este vioara Guarnieri.
La aceasta vioara a cintat doar George Enescu iar dupa moartea sa a fost pastrata in conditii de siguranta la Bucuresti. Lutierul de la Cluj, Pavel Onoaie, a atestat anul trecut faptul ca vioara are toate calitatile, fapt reconfirmat de evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, care a estimat valoarea instrumentului la doua milioane de dolari.