Targul International GAUDEAMUS, eveniment reper al peisajului cultural romanesc de peste doua decenii, a avut loc in acest an in perioada 18-22 noiembrie in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo; ajuns in 2015 la editia cu numarul 22, targul este initiat si organizat anual de Radio Romania, prin Centrul Cultural Media Radio Romania. Premiile acestei editii a targului, decernate duminica, 22 noiembrie, au fost:
* Trofeele GAUDEAMUS, ai caror castigatori au fost stabiliti prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) si Nemira (locul 3);
* Trofeul pentru „Cea mai ravnita carte a targului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii RAO, pentru volumul Biblia pierduta de Igor Bergler;
* Trofeele Presei pe sectiunile publicatii, radio, TV, online si agentii de presa au fost castigate de: cotidianul „Adevarul“, postul Pro TV, postul Gold FM si Agentia Nationala de Presa Agerpres. Trofeul pentru sectiunea online nu a fost acordat, intrucat rezultatele Votului Publicului nu au fost concludente. Posturile Radio Romania, frecvent indicate drept surse de informatii despre eveniment, nu au intrat in aceasta competitie, dat fiind statutul de organizator al institutiei.
* Premiul de Excelenta, in valoare de 10.000 de lei, oferit de catre Radio Romania, a fost decernat Editurii Cartier, pentru abnegatia cu care, alaturi de alte edituri basarabene, tine sus steagul pietelor de carte din Romania si Republica Moldova;
* Premiul Educatia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucuresti, in semn de apreciere pentru constanta si pentru standardele inalte la care Academia s-a prezentat si in acest an la Gaudeamus;
* Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian“, decernat pentru doi traducatori, din limba romana intr-o limba straina si dintr-o limba straina in limba romana a fost acordat la aceasta editie: lui George Volceanov, pentru traducerea din limba engleza a romanelor Ochii doamnei mele si Moartea la Deptford de Anthony Burgess, publicate de Editura Humanitas Fiction si doamnei Ruxandra Cesereanu pentru proiectul Moods & Women & Man & Once Again Moods. An Anthology of Contemporary Romanian Erotic Poetry – Editura Tracus Arte.
Miss Lectura pentru editia 2015 a Targului GAUDEAMUS a fost desemnata Emanuela Ivan, studenta la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti.
Ceremonia de premiere GAUDEAMUS 22 a fost precedata de prezentarea castigatorului Premiului Goncourt – Alegerea publicului roman 2015: scriitorul Tobie Nathan pentru romanul Ce pays qui te ressemble. Evenimentul a fost organizat pentru a treia oara la GAUDEAMUS de Institutul Francez. Invitatul de onoare al editiei a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania, iar presedintele de onoare al Targului GAUDEAMUS 2015 a fost domnul Victor Ieronim Stoichita, reputat cercetator si profesor de istoria artei, stabilit in prezent in Elvetia.
Proiecte Radio Romania – Gaudeamus:
In cadrul Targului a fost organizata finala celei de a XIII-a editii a Concursului National de Lectura „Mircea Nedelciu“, dedicat elevilor de liceu; castigatorii acestei editii au fost: locul I – Maria Tohaneanu, Colegiul National „Carol I” din Craiova; locul II – Claudia Preda, Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanta; locul III – Calina Durbac, Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” din Bucuresti. Premiile, constand in sume de bani destinate achizitionarii de carti din targ, au fost oferite de Radio Romania.
Proiectul „Cartile se intorc acasa“ s-a bucurat de un real succes si in acest an. Fondul de carte constituit prin donatii ale vizitatorilor si expozantilor in cadrul proiectului a cuprins peste 5.000 de volume care vor ajunge in biblioteci publice din orasul Rupea (judetul Brasov) si din localitatea Scoreiu (judetul Sibiu). De la lansarea acestui proiect in 2010, peste 140.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozantilor si a vizitatorilor GAUDEAMUS in peste 340 de biblioteci aflate in aria de acoperire a posturilor Radio Romania. Invitati de nota 10: Olimpicii Romaniei – un proiect care isi propune sa aduca in prim-plan competitivitatea si excelenta invatamantului romanesc, sa atraga atentia asupra performantelor si potentialului reprezentantilor sai de top pentru viitorul Romaniei. La GAUDEAMUS 2015, 6 elevi medaliati la concursuri internationale la diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic international” au fost invitati speciali ai Targului si premiati de catre Radio Romania si Automobile Dacia.
Cei care au contribuit la proiectele Radio Romania – „Cartile se intorc acasa”, „Invitati de nota 10: Olimpicii Romaniei” si la Atelierul de creatie din cadrul Salonului de Carte pentru Copii Ion Creanga au fost: Display Group, www.HopaSus.ro, editurile Corint, Didactica Publishing Group, Humanitas, Litera, Nemira, Niculescu, Trei si Tritonic.
Ziarul Targului (4 numere) a fost realizat intr-un tiraj zilnic de 5.000 de exemplare, in perioada 19 – 22 noiembrie, de catre o echipa redactionala de la cunoscuta publicatie Catavencii.
Studiul de trafic derulat pe intreg parcursul evenimentului a fost realizat de Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare – Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti.
Tombola GAUDEAMUS:
Derulata pe intreg parcursul targului, pe baza biletelor si a abonamentelor de intrare, Tombola GAUDEAMUS a oferit vizitatorilor editiei ocazia de a castiga numeroase premii: 15 gift-carduri BRD, fiecare in valoare de 200 lei si 10 vouchere foto-carte CEWE, in valoare de cate 135 lei.
Parteneri GAUDEAMUS 2015
Proiect cultural sustinut de Ministerul Culturii
BRD Groupe Société Générale – Partener principal
Sponsori: Dacia si Vodafone Romania
Parteneri: DDB, Treasure Tea & Coffee, CEWE Romania, Bernschutz & Co, 7Last Muse, Display Grup, Carrefour, Kandia Dulce, Vestra, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1 Bucuresti.
Parteneri media: TVR, Spectacular, Romania TV, Media Trust Romania, TV5 Monde, revista „Accente“, Agentia de carte, Bookblog.ro, revista „Cariere“, „Catavencii“, „Forbes Romania“, „ziarul Metropolis“, revista „Observator Cultural“, „Revista 22“, „Romania Libera“, „Suplimentul de cultura“, „Sapte Seri“.