Invitati la masa rotunda vor fi dr. Mihail E. Ionescu (director general al Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel"), prof. dr. Gheorghe Vlad Nistor (decanul Facultatii de Istorie a UNIBUC) si Holger Scherf (reprezentant permanent al Ambasadorului Germaniei in Romania).
Tot vineri, de la ora 18.00, la Libraria Carturesti Verona va fi lansat volumul coordonat de Wolfgang Benz si Brigitte Mihok, Holocaustul la periferie. Persecutarea si nimicirea evreilor in Romania si Transnistria in 1940-1944, in traducerea Cristinei Grossu-Chiriac, aparut recent la Editura Cartier. Vor participa Viorel Achim (cercetator stiintific la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga") si dr. Alexandru Florian (director executiv al INSHR "Elie Wiesel").
Volumul cuprinde studii semnate de Wolfgang Benz, Jean Ancel, Dennis Deletant, Brigitte Mihok, Andrej Angrick, Frank Görlich, Mariana Hausleitner, Randolph L. Braham, Hildrun Glass, Viorel Achim, Marius Turda, Anca Aurelia Ciuciu, William Totok, Felicia Waldman, Stefan Ihring.
In Romania, discutiile referitoare la Holocaust au inceput la sfirsitul anilor 1990. Raportul Final al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania (2004) marcheaza inceputul unei culturi a memoriei in Romania, din care fac parte un Institut National si un Monument al Holocaustului in Bucuresti. In Moldova, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, doua curente lupta pentru suprematie de opinie asupra natiunii: romanismul si moldovenismul. Aceasta lupta de interpretare impinge Holocaustul din Transnistria pe un loc aparent secundar, daca nu chiar tert in dezbaterea cu privire la memoria societatii. S-ar putea afirma chiar ca in dezbaterile actuale este vorba mai putin despre memorie, cit despre suprematia interpretativa a viitorului natiunii, si de aceea trecutul este instrumentalizat aproape dupa bunul plac in contextual mai larg al naratiunii nationale. Autorii sint cercetatori renumiti ai Holocaustului din Romania, Germania, Marea Britanie si SUA. Articolele referitoare la Holocaustul din Romania trateaza diferite aspecte ale prigoanei in Transnistria si reflecta discutia actuala privind responsabilitatea romana si germana.
Wolfgang BENZ, istoric, este director al Centrului de Cercetare a Antisemitismului de la Universitatea Tehnica Berlin, iar Brigitte MIHOK, cercetator in stiinte politice, activeaza in cadrul aceluiasi Centru.