Iasi Fringe Festival a fost organizat de Asociatia PRO EVENT, in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului si Primaria Muncipiului Iasi, in cadrul Festivalului International al Educatiei.
Pentru a sustine arta neconventionala si tinerii artisti, Iasi Fringe Festival a oferit 3 scene de joc in aer liber si zece scene de joc in locatiile Fringe partenere, pentru 50 de trupe de teatru independente care au sustinut 75 de reprezentatii de coregrafie, teatru si dans contemporan.
Dupa o saptamina de deliberari, juriul Iasi Fringe Festival, condus de conf.univ.dr. Regizor Ovidiu Lazar, a ales cistigatorii:
– MARELE PREMIU se acorda trupei UNTEATRU din Bucuresti pentru exceptionala valoare artistica a demersului in favoarea teatrului independent exprimat prin spectacolele Trei femei inalte si Un tramvai numit dorinta.
– PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL/TEATRU se acorda trupei TEATRUL iN CULISE din Bucuresti pentru surprinzatoarea si emotionanta utilizare a spatiului de joc din spectacolul Obsession.
– PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL/DANS se acorda trupei U.N.A.T.C. din Bucuresti pentru deosebita expresivitate plastica a sustinerii mesajului artistic din spectacolul Inca o piesa fara titlu.
– PREMIUL PENTRU PROMOVARE INEDITa a fost obtinut, ex aequo, pentru valorificarea surprinzatoare a spatiului stradal si pentru ingeniozitatea transmiterii mesajului artistic de urmatoarele trupe la care se imparte premiul: FRILENSAR din Iasi, PARSIFAL din Bucuresti si WI – FI CREW MIHAI DOBiRCEANU din Vaslui.
Valoarea totala a premiilor primei editii a Iasi Fringe Festival acordate de organizatori se ridica la suma de 15.500 de lei.
Din dorinta de a aprecia numarul mare de reprezentatii sensibil egale ca valoare artistica, juriul a acordat sapte premii speciale pentru Sectiunea Teatru si patru premii speciale pentru Sectiunea Dans. Astfel au primit premii speciale: Asociatia culturale TAMTAM din Bucuresti pentru exceptionala interpretare actoriceasca din spectacolul Emigrantii, trupa U.N.A.T.C. din Bucuresti pentru valoarea redescoperirii textului dramatic prin intermediul artei papusaresti din spectacolul Buzunarul cu piine, trupa Teatrul de sufragerie din Bucuresti pentru valoarea emotionala a experimentului artistic in spectacolul Morisson. Poeme pe intuneric, trupa R D”UN (D) ART din Satu-Mare pentru curajul abordarii minimaliste a experimentului teatral din spectacolul Intr-un fel ca de viitor, trupa HALAL TEATRU din Iasi pentru valorificarea teatrala a textului dramatic in spectacolul Elevator, trupa Teatrul Luni de la Green Hours Bucuresti pentru autentica valoare artistica a unei reprezentatii in spatiu neconventional din spectacolul Fictiuni mici de Romania, se acorda trupei Teatrul in culise din Bucuresti pentru calitatea abordarii complexe a monologului intr-un spatiu neconventional din spectacolul Fara cap, trupa WI – FI CREW MIHAI DOBIRCEANU din Vaslui pentru expresivitatea atitudinii fata de dans din spectacolul Inspiration, trupa FRONT LINE & COSMA LENNON din Bucuresti pentru nivelul deosebit de concept coregrafic din spectacolul The Roots, trupa GALEA BOBEICU din Bucuresti pentru frumusetea demersului coregrafic din spectacolul Hail Love, trupa CREATE.ACT.ENJOY din Cluj-Napoca pentru complexitatea expresiva a mijloacelor scenice din spectacolul This Is My Body. Come into My Mind.
Juriul de specialitate a fost compus din Ovidiu Lazar, regizor, conferentiar universitar doctor (presedinte), Octavian Jighirgiu, actor, conferentiar universitar doctor (membru), Ligia Delia Grozdan, coregraf, lector universitar doctor (membru), Ionut Sociu, jurnalist (asistent juriu).