Festivalul International de Film de la Berlin va lua startul joi, 9 februarie. In cadrul editiei de anul acesta a celui mai mare festival public de film din lume vor fi proiectate 399 de filme, la care se adauga alte aproximativ 700 de productii, prezentate in cadrul European Film Market, piata europeana de film pentru profesionistii industriei. Dintre acestea, 18 filme, din tari precum Romania, Franta, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Japonia, Portugalia, Chile, Coreea de Sud sau Polonia concureaza in competitia principala a festivalului pentru unul din trofeele Berlinalei, informeaza ICR Berlin.
Anul acesta juriul international care va decerna Ursul de Aur si Ursul de Argint este prezidat de regizorul si scenaristul Paul Verhoeven, avandu-i in componenta sa pe: producatorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Danemarca), actritele Maggie Gyllenhaal (USA) si Julia Jentsch (Germania), actorul si regizorul Diego Luna (Mexic) si regizorul si scenaristul Wang Quan’an (China).
Ca si in anii precedenti, Institutul Cultural Roman din Berlin sustine participarea romaneasca la Festivalul International de Film de la Berlin. La cea de-a 67-a editie Romania participa in competitia principala cu lungmetrajul Ana, mon amour, in regia lui Calin Peter Netzer. Acesta are deja in palmares un Urs de Aur, obtinut la editia din 2013 a Berlinalei cu filmul Pozitia copilului.
Romania este reprezentata de asemenea in cadrul Berlinale Talents de regizoarele Ilinca Calugareanu si Ioana Mischie, actorul Alexandru Potocean, producatoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truta si scenarista Monica Stan, in programul Shooting Star de actorul Tudor Aaron Istodor, precum si de proiectul de film Caprioara, in regia lui Bogdan George Apetri, in cadrul Co-production Market.
De asemenea, in cadrul LOLA at Berlinale – proiect organizat in colaborare cu Academia Germana de Film, care prezinta filmele selectionate pe lista lunga pentru Premiul German de Film – va fi proiectat filmul Die Reise mit Vater (La drum cu tata) in regia Ancai M. Lazarescu. Filmul este o coproductie Germania-Romania-Ungaria-Suedia.
Totodata Centrul National al Cinematografiei organizeaza standul romanesc din cadrul European Film Market, unde vor fi prezentate productiile romanesti de fictiune Doua lozuri de Paul Negoescu, Aniversarea de Dan Chisu, Ultima zi de Gabriel Achim, Breaking News de Iulia Rugina si documentarele Fratii Manakia de Eliza Zdru si Planeta Petrila de Andrei Dascalescu, precum si catalogul Romanian Films, care prezinta informatii despre filmele romanesti care au avut premiera in ultimii doi ani sau urmeaza sa fie lansate in anul urmator.
European Film Market este prima piata importanta de film a anului, unde producatorii, distribuitorii, cumparatorii si vanzatorii, finantatorii si reprezentantii televiziunilor, industriei de home entertainment si noilor media se informeaza cu privire la cele mai recente productii, urmaresc evolutia industriei cinematografice la nivel mondial si stabilesc noi contacte de afaceri.