Sesiunea de comunicari va avea loc la Università Degli Studi di Napoli „L’Orientale“.
Participa, alaturi de Marta Petreu:
- Giancarlo Baffo (Università di Siena)
- Camelia Sanda Dragomir (Universitatea „Ovidius“ din Constanta)
- Antonio di Gennaro
- Ovidiu Pecican (Universitatea „Babes-Bolyai“, Cluj-Napoca)
- Mattia Luigi Pozzi (Università Catolica del Sacro Cuore, Milano)
- Irma Carannante (Università dell’Orientale)
- Amalia Pecican
- Magda Arhip (Università dell’Orientale)
- Amelia Natalia Bulboaca
- Diego Giordano (Orthotes)
- Giovanni Rotirori (Università dell’Orientale)
- Augusto Guarino (coordonatorul Departamentului de Studii literare, lingvistice si comparate/ Università dell’Orientale)
- Giampiero Moretti (coordonatorul Departamentului de Stiinte umane si sociale)
Marta Petreu este scriitor si profesor. Face parte din gruparea literara „Echinox“; e membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a Fundatiei Culturale „Apostrof“. Este profesor de istoria filosofiei romanesti la Universitatea „Babes-Bolyai“ si redactor-sef al revistei „Apostrof“, mensual editat de Uniunea Scriitorilor din Romania. Doctor in filosofie al Universitatii din Bucuresti.
A debutat editorial in 1981, cu volumul de poeme Aduceti verbele. Alte volume de poezie: Dimineata tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme nerusinate (1993); Cartea maniei (1997); Apocalipsa dupa Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006); Asta nu este viata mea (2014). Ca eseist si istoric al filosofiei romanesti, a publicat volume precum: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la fata a Romaniei“ (1999); Ionescu in tara tatalui (2001); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008); Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009).
A publicat, sub titlul Conversatii cu… (2004 si 2006), doua volume de interviuri cu personalitati ale vietii intelectuale romanesti. A gandit si alcatuit mai multe volume tematice de confesiuni. A prefatat si ingrijit editii de carte de filosofie si de literatura (Nae Ionescu, Bucur Tincu, Constantin Radulescu-Motru, Radu Stanca, D.D. Rosca, Alexandru Vona s.a.).
In 2011, Editura Polirom a initiat seria de autor „Marta Petreu“, in care au aparut pana in prezent: romanul Acasa, pe Campia Armaghedonului (Premiul „Cartea Anului 2011“ acordat de „Romania literara“ si Fundatia Anonimul; Premiul pentru cea mai buna carte de fictiune a anului 2011, decernat la Gala Industriei de Carte din Romania); Apocalipsa dupa Marta (integrala poeziei editate pana in 2011); Cioran sau un trecut deocheat; De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca; Filosofia lui Caragiale; O zi din viata mea fara durere; Ionescu in tara tatalui; Jocurile manierismului logic; Filosofii paralele; Biblioteci in aer liber; Asta nu este viata mea (poezie); Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian.
In 2016, in colectia „Eseuri si confesiuni“ a Editurii Polirom a aparut volumul Generatia ’27 intre Holocaust si Gulag. Mircea Eliade si Klaus Mann despre generatia tanara.
De curand, de asemenea in colectia „Eseuri si confesiuni“, a aparut editia a III-a revazuta si adaugita a volumului Despre bolile filosofilor. Cioran.