Hibernalul de Chitara se deschide joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, cu o seara de exceptie. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tanar muzician cu o clara vocatie solistica, a carui expresivitate a fost adesea remarcata. Seara continua cu Maxim Belciug, carismaticul chitarist al Incantarilor, care urca pe scena de la ora 21.00 pentru un recital al trairilor pure, in care ornamentele baroce alterneaza eclectic cu pasiunea tulburatoare a muzicilor traditionale, reinterpretate intr-un stil personal, spre desfatul auzului.
Vineri, 4 decembrie, in prima parte a serii, pe scena urca Ana-Maria Bibescu, una dintre cele mai talentate reprezentante ale noii generatii de chitaristi. Apoi, de la ora 21.00, publicul va putea asculta recitalul oferit de Mihai Cojocaru si George Popescu, cu un program ce pune in contrast acordurile lui Bach cu sononoritatile moderne ale unor autori contemporani, precum Paulo Bellinati, Ariel Ramírez sau Marco Pereira.
Prima serie de evenimente a Hibernalului de Chitara se incheie sambata, 5 decembrie, cu doua premiere. In prima parte a serii, protagonist va fi maestrul Leon Koudelak, solist de talie internationala, aflat pentru prima data in Romania, care va oferi publicului unul dintre acele recitaluri pline de sensibilitate ce i-au adus faima pe scenele lumii. Seara continua cu un trio inedit, alcatuit din chitaristii Maxim Belciug si Radu Valcu, impreuna cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodaee, pe care publicul ii va asculta pentru intaia oara in aceasta formula, intr-un program seducator de muzica veche abordata cu prospetimea primei intalniri.
Hibernalul de Chitara se reia joi, 10 decembrie, de la ora 20.00, cu chitaristul George Popescu intr-un recital solistic cu lucrari din creatia unor autori precum Astor Piazzolla, Luiz Bonfa, Heitor Villa-Lobos si Roland Dyens. In a doua parte a serii, pe scena urca cvartetul format din Maria Chifu, Radu Valcu, Amir Heidarkhodaee si Mianda Soare, cu un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconventional, ingemanare de traditie si avangarda.
Vineri, 11 decembrie, penultima seara a festivalului se deschide cu recitalul oferit de Catalin Stefanescu-Patrascu, un chitarist la care tehnica si nuantele se impletesc ludic intr-o expresie personala. De la ora 21.00, protagonistii sunt Olivia Iancu si Claudiu Lobont, care isi vor struni chitarele intr-un recital in duo de o rara plasticitate, strabatut de bucuria contagioasa a muzicii in stare curata.
Ultima seara a Hibernalului de Chitara programeaza sambata, 12 decembrie, un regal de muzica spaniola. In prima parte a serii, publicul se intalneste cu José Luis Ruiz del Puerto, unul dintre cei mai straluciti chitaristi spanioli de astazi, aplaudat pe intreg continentul, care va oferi un recital de maestru. In incheiere, pe scena va rasuna vocea fabuloasa a sopranei Rodica Vica, acompaniata cu arta la chitara de Maxim Belciug. Cei doi au pregatit o suita de Tonuri umane de José Marín, o bijuterie a barocului spaniol oferita in prima auditie cu acest prilej.
Concertele incep la ora 20.00 si se desfasoara in Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti (intrarea prin strada Monetariei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.
Hibernalul de Chitara este organizat de Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia Culturala Kitarodia si este finantat de Ministerul Culturii.
Editia din 2015 a Hibernalului de Chitara este dedicata memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 – 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori romani contemporani, al carui nume a ramas definitiv legat de Muzeul National al Taranului Roman, pe care l-a condus timp de 10 ani. In 4 decembrie 2015, se implinesc 15 ani de cand Horia Bernea s-a despartit de noi, lasandu-ne o opera plastica mereu actuala si un demers etnomuzeografic pe care „ii placea sa il numeasca muzeologie nascanda, palpaitoare“.
Detalii: http://www.muzeultaranuluiroman.ro.