Programul „Zilelor Jazzului romanesc”:
14 septembrie 2016, ora 21.00– concert Emil Bizga Cvartet (Emil Bizga – trompeta, Catalin Milea – saxofon si clarinet bas, Marius Vernescu – pian si Iulian Nicolau – percutie)
15 septembrie 2016, ora 21.00– concert Bega Blues Band(Johnny Bota – bas, vioara, percutie, backing vocals; Mircea Bunea – chitara; Lucian Nagy – saxofon, instrumente de suflat, percutie, backing vocals; Maria Chioran – voce; Toni Kühn – claviaturi, chitara melodica si Lica Dolga – tobe)
Biografii Emil Bizga Cvartet:
Emil Bizga este considerat unul dintre cei mai buni trompetisti romani. A urmat studiile muzicale la Conservatorul din Bucuresti. A studiat trompeta clasica la Malmö, in Suedia, apoi trompeta de jazz la Hanovra, in Germania, dar si la Universitatea Rutgers din New Jersey. In Statele Unite a colaborat cu muzicieni de renume, ca Hakan Hardenberger si Wynton Marsalis, care l-au influentat in dezvoltarea stilului si tehnicii interpretative. Valoarea artistica i-a fost apreciata in numeroase concursuri internationale de gen, fiind recompensat cu premii importante. A cantat alaturi de Orchestra Niedersachsen Jazz, Bucharest Radio Big Band sau Opera din Hanovra, cu personalitati ca Vladimir Cosma sau Tony Bennett. Albumul inregistrat in 2014, Acacia Flower, a fost extrem de bine primit de public si de criticii de specialitate. Muzicianul imbina muzica clasica, jazz si folclor balcanic in compozitiile sale si are o voce distincta in jazzul modern.
Marius Vernescu este castigatorul Marelui Premiu de la Montreux din 2002. Absolvent al Liceul de Muzica „Dinu Lipatti”, a devenit student al Universitatii Na?ionale de Muzica din Bucuresti timp de doi ani, apoi si-a continuat studiile la Academia de Jazz din Hanovra, Germania. A colaborat cu Garbis Dedeian, Tudy Zaharescu, Anca Parghel sau Emil Soumah. A participat la festivaluri de jazz din Sibiu, Brasov, Iasi, Costinesti si Timisoara, dar si din Grecia, Italia, Austria sau Ungaria. Marius Vernescu a sustinut numeroase concerte cu Funk Jazz Group si Aqua.
Catalin Milea si-a inceput studiile de specialitate la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, apoi le-a continuat in Olanda, la Prins Claus Conservatoire si la Hague Royal Conservatory. Este unul dintre cei mai activi si mai apreciati muzicieni de jazz ai generatiei sale, atat ca interpret, cat si in calitate de compozitor. Creativitatea si vocea unica a saxofonului sau sunt motivele pentru care il vom regasi pe Catalin Milea in numeroase colaborari, proiecte, concerte. A cantat cu Carlo de Rosa, Eric Revis, Tommy Crane, Nasheet Waits, Anthony Pinciotti, Dick Oatts, Sam Newsome, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Cristian Soleanu, Anca Parghel, Johnny Raducanu, George Dumitriu, Luiza Zan si multi altii.
Iulian Nicolaueste student la Academia de Muzica din Bucuresti, sectia percutie. A participat la un master class cu bateristul Borislav Petrov din Bulgaria. Iulian Nicolau colaboreaza in acest moment cu muzicieni de jazz ca: Sorin Zlat, Catalin Milea, Mihaela Alexa si Razvan Cojan. In acest an a primit premiul special al juriului la Festivalul de Jazz de la Sibiu, alaturi de „Viorica Pintilie Quartet”, din care face parte. Percutionistul este si membru in „Imagination Orchestra”, condusa de Catalin Milea.
Biografii Bega Blues Band:
Bega Blues Band este cea mai longeviva trupa de jazz-blues din Romania. Activitatea trupei a inceput in 1983, atunci cand Béla Kamocsa „Kamo” si Johnny Bota au decis sa evolueze impreuna la festivalul de jazz Brasov-Kronstadt. Grupul a lansat in luna noiembrie 2015 albumul „Brassica Soup”, pe care il vor prezenta la Budapesta.
Johnny Bota a absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, in anul 1980, la sectia vioara. La aceeasi institutie a obtinut, in anul 2008, Diploma de Doctor in Muzica, la sectia muzicologie, cu teza „Vioara in jazzul nou”. Johnny Bota a cantat cu cei mai renumiti jazzmani romani: Johnny Raducanu, Stefan Berindei, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Eugen Gondi, Liviu Butoi, Toni Kühn, Teodora Enache, Harry Tavitian si a evoluat alaturi de artisti de jazz internationali: Paul Weiner, István Gyárfás, Claudia Raths, Terry Seabrock, François Hervé, Claude Barthélemy, Sophia Domanchich, Paul Rogers, Urs Leimgruber, Jirí Stivín, Patrick Scheider, François Moutin si Edir dos Santos.
Mircea Buneainfiinteaza si activeaza in cateva formule muzicale de rock (Uranus, Aqua-Vox, Univers). Colaboreaza si cu muzicieni de jazz si blues, precum Béla Kamocsa, Misi Farcas, Liviu Butoi, Alexandru Andries. Dupa 1989 se alatura muzicienilor Béla Kamocsa si Johnny Bota pentru a forma Bega Blues Band, alaturi de care participa la numeroase turnee in tara si in strainatate si inregistreaza doua albume (Blues de Timisoara, Bega Blues Band Live).
Lucian Nagy a absolvitFacultatea de jazz „Richard Oschanitzky” din Timisoara, a participat la workshop-uri si masterclass-uri cu: Bob Franceschini, Dave Liebman, Bennie Maupin, Paul DeCastro, Rick Conditt, Peter Herbolzheimer si Larry Harlow. A colaborat cu muzicienii:Eldad Tarmu, Henry „The Skipper” Franklin, Gabriel Rosati, Brian Torff si Csaba Pusztai.
Maria Chioraneste absolventa a sectiei de canto clasic din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si a Facultatii de jazz „Richard Oschanitzky” din cadrul Universitatii „Tibiscus” din Timisoara, a urmat cursuri de maiestrie sustinute de Karen Gallinger, Charenee Wade si Ellie Wright. Maria Chioran are a colaborat cu artisti de jazz ca Eldad Tarmu, Henry „The Skipper” Franklin si Csaba Pusztai, cu formatiile „ABRA” si „Lucian Nagy Sextet”.
Tony Kühn, pianist si chitarist, a concertat alaturi de importante personalitati muzicale din tara si strainatate. Studiaza germanistica la Universitatea din Timisoara, Facultatea de Litere si Filozofie. In 1980 participa la Festivalul de la Sibiu cu „Eugen Gondi Trio”, iar intre 1981-1982 este membru al formatiei jazz-rock „Post Scriptum”. In 1987 participa la Festivalul George Enescu de la Tescani. In 1990 participa la Festivalul international de la Debrecen, Ungaria cu „Béla Kamocsa Trio”. Intre 2005 si 2010 a fost lector la Facultatea de muzica, profil Jazz-Pop, in cadrul Universitatii „Tibiscus” din Timisoara.
Lica Dolga este absolvent al Scolii Populare de Arta Timisoara, la sectia percutie (1973), unde l-a avut ca profesor pe Ion Casapu. Intre anii 1981-1993, Dolga este baterist in formatia Pro Musica, condusa de Ilie Stepan, alaturi de care apare la numeroase festivaluri rock din tara. Sustine concerte si alaturi de alte trupe consacrate ca: Iris, Holograf, Compact, Rosu si Negru. Din anul 2000 pana in prezent, Lica Dolga este bateristul formatiei Bega Blues Band, cu care efectueaza numeroase concerte si turnee in tara si strainatate.