Editura Polirom si Librarium Palas din Iasi (Str. Palas, nr. 7A) va invita marti, 30 mai, de la ora 18:00, la o intalnire cu Ioan-Florin Florescu. Autorul va vorbi despre Jurnal scotian, alaturi de Lucian Dan Teodorovici si Florin Lazarescu. Intalnire moderata de George Onofrei.
Scris de un preot roman din diaspora, volumul Jurnal scotian reuneste o parte din textele de pe blogul cu acelasi nume pe care Ioan-Florin Florescu a inceput sa-l tina, cu intermitente, dupa ce s-a mutat cu familia in Scotia, in vara anului 2011. „Este un nume oarecum inselator, pentru ca nu e vorba de un jurnal propriu-zis si nici nu este exclusiv «scotian». Cred ca cel mai bine l-as putea defini ca un blog scris in Scotia cu gandul la Romania.“ La mii de kilometri de casa, intr-o lume in care cel mai mult ii lipseste sa vorbeasca romaneste, acest „roman de pretutindeni“, cu minunatul sau dar de povestas, ne zice din carti si din viata.
„Cand or sa mi se termine toate povestile personale, cand n-o sa mai am nici un fel de «inspiratie», probabil ca o sa ma asez la masa si o sa scriu simplu, fara sa adaug, sa interpretez sau sa comentez ceva, un roman despre viata fratelui Padre: de la exceptionala sa coborare din tren la Pojorata, la venirea in Iasi, la cariera lui de ziarist pentru «Monitorul», la cea de preot navetist, la cea de redactor la Polirom, la cea de cercetator stiintific al Universitatii «Cuza» din Iasi si pana azi, cand am aflat intamplator pe net ca este preot misionar in Scotia (plus ca Dumnezeu stie ce-o sa se mai intample pana voi scrie eu romanul). Am o mie de povesti cu el, pe care – cu rare exceptii, desi in ultima vreme nu ne-am vazut decat de doua ori pe an – le spun aproape zilnic apropiatilor mei. Dincolo de fratia noastra, l-am considerat mereu un fel de samurai al crestinismului ortodox, alternand perioadele de lupta cu cele de zen…“ (Florin Lazarescu)
„Circula pe internet un schimb de scrisori intre un parlamentar care reprezinta o parte a diasporei romanilor si un roman plecat de acasa si stabilit, cu toata familia, in Scotia. La prima vedere iti vine sa spui ca asa ceva nu exista, ca si scrisorile, si autorii lor sunt rodul unei fictiuni care, desigur, exprima o anumita realitate, trista, dar fictiune. Ei bine, nu. Exista si parlamentarul, si romanul plecat de-acasa, si scrisorile lor. (…) Romanul de pretutindeni care-i raspunde senatorului Viorel Badea este preotul ortodox Ioan-Florin Florescu. Scrisoarea preotului Florescu din Scotia este aspra cu populismul si demagogia celor care au inventat ziua romanilor de pretutindeni din ratiuni politicianiste.“ (Neculai Constantin Munteanu)
Ioan-Florin Florescu (n. 1970) este preot si cercetator stiintific. Din 2011 locuieste in Scotia, unde este angajat al unei companii de posta si preot misionar la Edinburgh.
A facut parte dintre coordonatorii traducerii Septuagintei in limba romana (2004-2011). Este coautor al volumului IX din editia critica a Bibliei de la 1688 editata de Centrul de Studii Biblico-Filologice al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi si a publicat la editura Universitatii volumul In multe chipuri de Scripturi. Studii de traductologie biblica romaneasca (2015). In prezent se ocupa de o editie critica a Tetraevanghelului de la Sibiu si scrie articole pe blogul sau („Jurnal scotian“, http://ioanflorin.wordpress.com), citate in mai multe randuri in presa din tara.