De ziua națională a Franței (14 iulie), îl vizităm, prin intermediul platformei zoom, pe Ioan T. Morar care trăiește și scrie de 7 ani în La Ciotat, Provence.
Îi va fi partener de dialog Cristian Pătrășconiu, iar punctul de start al discuției îl va reprezenta cel mai recent volum al lui Ioan T. Morar, publica la Editura Polirom, Fake News în epoca de aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă.
Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook Cărturești, începând cu ora 18:30.
„Fie că și-a propus, fie că nu, Ioan T. Morar ne oferă o savuroasă contra-istorie a comunismului românesc. Sub forma unor secvențe adeseori burlești, scriitorul livrează imaginea unei lumi în care absurdul era regula, nu excepția. Deși scrise sub ghilotina cenzurii, ele sunt complet dezinhibate, cu o libertate a gândului și a expresiei ce le dădea, în epocă, un aer de neverosimil. Și totuși, textele au apărut în presa ultimelor două decenii comuniste, pe sub nasul activiștilor de partid și al vămuitorilor ideologici. Cum a fost posibil acest lucru? Uneori, prin jocul hazardului, pe care autorul îl explică în palpitante capitole de memorialistică. Adeseori, prin partide de șah încrâncenate în care inteligența s-a dovedit superioară obtuzității și prostiei. Cartea lui Ioan T. Morar este, pe lângă certele virtuți literare, conectate la o nesecată mină de umor și inteligență, un sclipitor document de epocă. Suntem invitați cordial să urmărim felul în care o Românie alternativă – plină de umor, cu un accentuat simț al grotescului, inventivă, colorată, ironică – dă cu tifla cenușiului murdar al ideologiei comuniste.“ (Mircea Mihăieș)
Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Șeitin, județul Arad) a absolvit în 1981, ca șef de promoție, Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, secția română-franceză. Din 1987 a fost redactor la „Viața studențească“ și „Amfiteatru“. După 1989 a lucrat la „Cuvântul“ și „Alianța Civică“. În 1990-1991 a fost redactor-șef la „Varietăți“, TVR. Este membru fondator al Academiei Cațavencu. Între 2004 și 2009 a fost senior editor la „Cotidianul“. A realizat emisiuni de televiziune, activând, până în 1996, în grupul Divertis. În perioada 2010-2012 a fost consul general la Marsilia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele de versuri: Vară indiană (1984; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul și spada (1989), Șovăiala (2000; Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Nerușinarea (2003) și Paloarea (2010). Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă, catalană și maghiară, în antologii și reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld (2005, 2006, 2013; Premiul Național de Proză al „Ziarului de Iași“), Negru și Roșu (2013; nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013“ al „României literare“), Cartea de la capătul lumii (2007, 2015), Sărbătoarea Corturilor (2016, 2018; Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2016) și Șapte ani în Provence (2018; Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România). S-a stabilit în localitatea provensală La Ciotat.