Cea mai nouă expoziție de pe simezele Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova“ Iași, organizată în parteneriat cu Galeria Romană din București, prilejuiește publicului întâlnirea cu un creator român care trăiește și lucrează în Franța. Valentin Scărlătescu semnează Istorii franceze și românești, expoziție de pictură și desen, al cărei vernisaj va avea loc, în prezența autorului, miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 17.00, la Palatul Culturii din Iași.
Artist format în România și stabilit, spre sfârșitul anilor ’80 ai secolului trecut, în Franța, Valentin Scărlătescu a studiat la Institutul „Nicolae Grigorescu“ din București, specializându-se în restaurare-conservare și la Institutul Național de Artă, secția pedagogie. A absolvit, la Universitatea Paris I, Panthéon-Sorbonne, un master în știință și tehnică (conservarea bunurilor culturale de patrimoniu), urmat de un master în cercetare, pe care îl continuă cu studii doctorale HICSA (istoria culturală și socială a artei), aflate în curs de desfășurare.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din București, dar și al Maison des Artistes din Paris. În România a fost profesor de desen, istoria artei și estetică, iar în Franța se ocupă de conservarea și restaurarea operelor de patrimoniu. Membru al grupului „Prolog“ din 1986, alături de Paul Gherasim, Constantin Flondor, Christian Paraschiv, Horea Paștina, Ion Grigorescu, Mihai Sârbulescu și Matei Lăzărescu, artistul participă la numeroase expoziții personale și colective. Din 2015 începe să expună frecvent în Romania, obține numeroase premii și distincții, atât în România, cât și în Franța, unde primește în 2013 „Le Gest d’OR“.
Istorii franceze și românești reunește cele mai recente lucrări de grafică și pictură semnate de Valentin Scărlătescu, veritabile meditații asupra raporturilor omului cu lumea înconjurătoare și cu divinitatea, lucrate într-o factură modernă.
Expoziția, al cărei curator este muzeograf dr. Corina Cimpoeșu, va putea fi vizitată în spațiul Muzeului de Artă, cu biletul aferent acestuia, până pe 2 decembrie 2018.