Concertele vor avea loc dupa cum urmeaza:
18 iunie, 20.00 – Centrul de Tineret, BELGRAD
20 iunie, 19.00 – Casa Benczur, BUDAPESTA
22 iunie, 19.00 – Minoriten Saal, GRAZ
23 iunie, 19.00 – Altes Rathaus, VIENA
La 60 de ani de la moartea lui Constantin Brancusi, respectiv la aniversarea a 120 de ani de la primul contact al sculptorului cu arta lumii, ansamblul Imago Mundi puncteaza traseul pe care sculptorul roman l-a avut in calatoria sa spre Viena in anul 1897 – printr-o serie de concerte ce vor avea loc la Belgrad, Budapesta, Graz si, la final, in capitala Austriei.
Lansat in premiera la Berlin in decembrie 2016, Isvor. Constantin Brancusi, proiect al ansamblului Imago Mundi, este o reconstituire vizuala si sonora a lumii marelui sculptor: de la cea gorjeana, unde s-a nascut si format spiritual, la cea pariziana care l-a desavarsit artistic si cultural. Astfel, lucrarile ce alcatuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica traditionala olteneasca; muzica Mariei Tanase (poate cea mai importanta voce pentru muzica traditionala romaneasca, dar si una dintre marile iubiri ale lui Brancusi); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „theatre de l’absurde“, interesat de muzica lautarilor romani si bun prieten cu sculptorul roman); sau, pur si simplu, lucrari inspirate de opera lui Constantin Brancusi: Muza adormita, Pasarea in vazduh, Cumintenia pamantului, Masa tacerii, Coloana infinita.
Programul muzical este dublat de proiectii foto/video, o instalatie in miscare ce comenteaza vizual (si completeaza scenografic) universul sonor imaginat in spiritul si onoarea operei brancusiene.
Ansamblul Imago Mundi propune o reevaluare a muzicii traditionale romanesti din perspectiva artistului contemporan.
Seria de proiecte Isvor reprezinta viziunea Imago Mundi asupra muzicii vechi si traditionale romanesti, un repertoriu foarte rar abordat de catre muzicienii de factura clasica. Seria a debutat cu proiectul dedicat lui Dimitrie Cantemir in 2012, urmat de Isvor. George Enescu in 2015-2016, prezentat cu succes pe scena internationala – in Riga, Lisabona, Bucuresti, Londra, New York, Salzburg, Tunis sau Granada.
Temele muzicale sunt puse in valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spatiului romanesc (cobza, dramba, toba) impreuna cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioara, chitara, violoncel). Prelucrarile si aranjamentul muzical ii apartin lui Catalin Stefanescu, lector universitar la catedra de chitara a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.
Program:
01. Pasarea in vazduh
02. a. Masa tacerii / b. Coloana infinita
03. Hora de mana
04. Doina Oltului
05. a. Cumintenia Pamantului / b. Floricica din calus
06. Muza adormita
07. a. Drumul spre casa / b. Sarba olteneasca
08. Gorjienne
Compozitii si aranjamente de Catalin Stefanescu-Patrascu
Imago Mundi:
Adrian Buciu – flaute
Oana Ivascu – oboi, tamburina
Stefan Barbu – vioara
Andreea Timiras – violoncel
Catalin Stefanescu – cobza, chitara
Daniel Ivascu – bendir, shakers
Cristian Stanoiu – proiectii video live
Florin Ghenade – artist foto/video