„Cartea despre care toată lumea vorbește“ („The Times“)
Romanul Middle England de Jonathan Coe, care va apărea în colecția Biblioteca Polirom, în traducerea lui Radu Paraschivescu, a primit prestigiosul Costa Book Award 2019, fiind considerat de către juriu romanul perfect al momentului.
Middle England a fost publicat în 2018, într-o primă ediție, de Viking Press, iar în 2019, de Penguin Random House, Marea Britanie.
Costa Book Awards (din 1971 până în 2006 denumite Whitbread Book Awards) reprezintă o serie de premii literare anuale acordate cărților în limba engleză scrise de autori din Marea Britanie și Irlanda. Premiile sunt decernate pentru cinci categorii: Roman, Roman de debut, Carte pentru copii, Poezie și Biografie. Dintre cărțile declarate câștigătoare este ulterior selectată și Cartea anului.
Astfel, printre câștigătorii premiilor pe anul 2019 se numără: Sara Collins, pentru romanul de debut The Confessions of Frannie Langton; Jasbinder Bilan, pentru Asha & the Spirit Bird (Carte pentru copii); Mary Jean Chan, pentru Flèche (Poezie); Jack Fairweather, pentru The Volunteer: The True Story of the Resistance Hero who Infiltrated Auschwitz (Biografie).
În 2018 premiul pentru roman a fost acordat lui Sally Rooney pentru Normal People.
Potrivit organizatorilor Costa Book Awards, Middle England, cel de-al treisprezecelea roman al lui Jonathan Coe, spune povestea „unei țări în schimbare și a fisurilor care apar în familii și între generații“.
Mai multe detalii, aici.
Middle England este o analiză lucidă și satirică a lumii britanice contemporane văzute prin ochii unui grup eterogen de personaje: recent căsătoriții Ian și Sophie, care se ceartă neîntrerupt pornind de la viitorul țării lor, dar care pun la îndoială și viitorul propriei relații; Doug, analist politic care scrie cu pasiune despre nevoia de austeritate din casa lui confortabilă din Chelsea; fiica lui adolescentă, care nu precupețește nici un efort în lupta pentru dreptate socială; Benjamin Trotter, care, ajuns la vârsta mijlocie, se vede lansat într-o nouă carieră, și Colin, tatăl lui, a cărui ultimă dorință este să voteze la referendumul asupra menținerii Regatului Unit în Uniunea Europeană. Este povestea Angliei zilelor noastre, plină de nostalgie și deziluzii, de confuzie și de furie cu greu reținută. Pe urmele Clubului putregaiurilor și al Cercului închis, noul roman al lui Jonathan Coe este unul al vremurilor stranii pe care le trăim.
Jonathan Coe (născut în 1961, la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge. A fost profesor la University of Warwick, unde a obținut și titlul de doctor în literatura engleză. Primele sale romane – Femeia întâmplătoare (1987), Un strop de dragoste (1989) și Piticii morții (1990; Polirom, 2006) – impun o nouă voce a literaturii britanice contemporane, caracterizată prin umor specific, o preocupare pentru problemele sociale și o accentuată tonalitate sarcastică, temperată de un umanism subtil. Romanul Ce hăcuială! (1994; Polirom, 2008) obține John Llewellyn Rhys Prize în Anglia și Prix du Meilleur Livre Étranger în Franța, iar Casa somnului (1997; Polirom, 2001, 2015), considerat capodopera sa, este recompensat cu Writers’ Guild of Great Britain Award și Prix Médicis Étranger. Ulterior, autorului britanic i se decernează Bollinger Everyman Wodehouse Prize pentru romanul Clubul putregaiurilor (2001; Polirom, 2004, 2012). La Editura Polirom au mai apărut Cercul închis (2006), Ploaia înainte să cadă (2009), Înspăimântătoarea viață personală a lui Maxwell Sim (2011), Expo ’58 (2014) și Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie (2019). Jonathan Coe este, de asemenea, autorul unei cărți pentru copii, The Broken Mirror.