Sâmbătă, 6 octombrie 2018, la ora 17.00, la Cinema Muzeul Țăranului – Studioul „Horia Bernea“ din București (intrarea se face prin Str. Monetăriei, nr. 3), Jonathan Franzen, una dintre figurile marcante ale literaturii americane contemporane, va intra în dialog cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu, pornind de la cărțile sale apărute în limba română la Editura Polirom, în mai multe ediții. Dialogul va avea loc în limba engleză și va fi urmat de o sesiune de Q&A cu cititorii, dar și de o ședință de autografe.
Evenimentul are loc sub egida Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), ediția a VI-a, 3-7 octombrie 2018.
Intrarea liberă
Considerat unul dintre cei mai mari și mai reprezentativi scriitori americani contemporani, Jonathan Franzen a generat un adevărat fenomen cultural odată cu publicarea romanului Corecții, carte care a atins o cifră impresionantă de vânzări, a câștigat prestigiosul National Book Award și s-a aflat pe lista scurtă în cursa pentru Pulitzer Prize, ediția 2002.
Editura Polirom a publicat în colecția sa de traduceri din literatura universală, Biblioteca Polirom (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu): patru ediții ale romanului Corecții (2004, 2007, 2011, 2013, traducere de Cornelia Bucur), romanul de debut al îndrăgitului scriitor american – Al 27-lea oraș (2007, traducere de Ion Crețu), Libertate (2011, 2016, traducere de Daniela Rogobete) – roman publicat la aproape 10 ani de la apariția Corecții și primit cu un entuziasm fără precedent, Puritate (2016, traducere de Iulia Gorzo), „o instalație de secol XXI, extrem de captivantă și de provocatoare, inspirată de capodopera lui Charles Dickens, Marile speranțe“ (Booklist)
Membru al Academiei Americane de Arte și Litere, Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut în Webster Groves, Missouri, o suburbie a orașului St. Louis. A studiat limba și literatura germană la Swarthmore College și apoi la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright. A lucrat în laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pământului și Științe Planetare de la Harvard.
Este autorul a cinci romane – Al 27-lea oraș (1988; Polirom, 2007), Strong Motion (1992), Corecții (2001; Polirom, 2004, 2011, 2013), distins cu prestigiosul National Book Award și cu James Tait Black Memorial Prize, Libertate (2010; Polirom, 2011) și Puritate (2015). A mai publicat două volume de eseuri, How to Be Alone (2002) și Farther Away (2012), și unul de memorii, The Discomfort Zone (2006). Este colaborator constant al revistei „The New Yorker“. A primit Whiting Writers’ Award în 1988, o bursă Guggenheim în 1996, Premiul Berlin al Academiei Americane în 2000 și New York Times Best Books of the Year în 2001.
Puritate
După încheierea studiilor, tânără Purity „Pip“ Tyler își vede marile speranțe năruindu-se sub apăsarea unei existențe nesigure. Săracă, derutată în carieră și stângace în relațiile sociale, singurul ei reper este o mamă fragilă psihic, care trăiește izolată, sub un nume fals, refuzând cu încăpățânare orice referire la trecut și la tatăl lui Pip. Când i se ivește ocazia să lucreze pentru Proiectul Rază de Soare, un fel de WikiLeaks specializată în dezvăluirea de secrete cu miză mare, condusă din Bolivia de tulburătorul Andreas Wolf, Pip acceptă bucuroasă, ispitită de promisiunea că-și va regăsi tatăl.
Și cum ilustrul Wolf, cel autoproclamat „aducător al luminii“, se îndrăgostește de ea, norocul pare să-i surâdă în sfârșit. Curând însă, Pip va descoperi că e doar un pion într-o urzeală complicată de secrete și minciuni, trădări și răzbunări, iubire, obsesie și moarte.
„Puritate ilustrează felul ingenios în care Franzen își construiește intrigile, talentul său de a conduce haosul vieții reale spre momente în aparență imprevizibile. De la observațiile rapide la reflecțiile profunde despre compromisurile morale ale jurnalismului, Puritate oferă o serie mereu provocatoare de perspective.“ („The Washington Post“)
Libertate
Libertate, cel de-al patrulea roman al lui Franzen, așteptat cu nerăbdare după succesul extraordinar al Corecțiilor, are în centru o proaspătă familie tipică din Midwest. Patty și Walter Berglund sunt un cuplu cu o situație materială prosperă, tineri, cu convingeri politice solide de stânga, părinți ai unor copii străluciți. Și totuși, de la un punct încolo, din motive diferite, cei doi încep să resimtă din plin insatisfacția și dezamăgirea vieții. Patty, în trecut sportivă de performanță cu cariera distrusă de un accident, manifestă ca mamă un spirit de competiție exagerat, iar Walter, intelectual și ecologist, se vede forțat să intre în afaceri tocmai cu companiile de energie, pe care le detestă din pricina impactului lor distrugător asupra mediului. Pe măsură ce cresc, copiii își afirmă personalitatea, în dezacord cu ambițiile mamei și cu viziunile politice ale tatălui, iar familia devine un front deschis. Soții Berglund încearcă zadarnic să-și depășească deprimarea tot mai accentuată, chinuindu-se fiecare să răspundă la dificila întrebare „Cum trebuie să-ți trăiești viața“ – și anume în libertate, condiția abstractă de care se bucură ca membri privilegiați ai unei țări dezvoltate.
„Prin scriitura sa viscerală, laconică, Jonathan Franzen schițează destinul unor personaje ce încearcă din răsputeri să navigheze într-o lume marcată de avansul tehnologic, de schimbări de la o zi la alta. Destinul lor este acela de a lupta să păstreze echilibrul între speranțe și realitatea dezamăgitoare, între altruismul idealurilor politice și decepția egoismului cotidian.“ („The New York Times“)
Corecții
Corecții este o capodoperă tragicomică despre o familie care se fărâmițează, într-o epocă a satisfacțiilor facile. Întinzându-se din Midwestul de la jumătatea secolului trecut până pe Wall Street și în Europa răsăriteană de astăzi, Corecții așază lumea demodată a virtuților civice și a inhibițiilor sexuale într-un contrast violent cu vremea locuințelor supravegheate electronic, a educației liberale, a îngrijirilor de sănătate mentală făcute din cărți de popularizare și a lăcomiei globalizate. De un realism bogat, un umor întunecat și un umanism profund, cartea îl confirmă pe Jonathan Franzen ca pe unul dintre cei mai fini comentatori ai societății și spiritului american. După aproape cincizeci de ani de când este soție și mamă, Enid Lambert dorește puțină relaxare. Deși Alfred, soțul ei, este pe cale de a pierde bătălia cu boala Parkinson, iar copiii au plecat de mult de acasă, fiecare eșuând într-un fel sau în altul, Enid și-a stabilit un țel aproape imposibil de atins: reunirea întregii familii pentru un ultim Crăciun petrecut în casa părintească.
„Corecții este romanul pe care-l așteptam cu toții. O uluitoare anatomie a unei familii disfuncționale. O carte făcută să dureze.“ („Esquire“)