Timp de secole, Polonia s-a putut lauda cu una dintre cele mai insemnate comunitati de evrei din Europa, la inceputul celui de-al doilea razboi mondial locuind aici peste 3 milioane de evrei. Razboiul, apoi comunismul, au facut ca lucrurile sa se schimbe in mod dramatic. Cu toate ca astazi comunitatea evreiasca nu mai cunoaste ponderea de alta data, istoria si traditiile acesteia sint strins legate de cele ale Poloniei si ale polonezilor, influentindu-se si imbogatindu-se reciproc.
Evenimentul care va avea loc la Muzeul Taranului cuprinde lirica poloneza in interpretarea actritei Maia Morgenstern, o expozitie de fotografie si filme de scurt si mediu metraj.
Programul zilei va fi urmatorul:
ora 15.00 – lirica poloneza in interpretarea actritei Maia Morgenstern, la Clubul Taranului. Momentul de poezie va cuprinde versuri ale laureatilor Premiului Nobel pentru Literatura, Wislawa Szymborska si Czeslaw Milosz, precum si poeme de Zbigniew Herbert si alti reprezentanti de marca ai liricii secolului XX.
ora 16.30 – vernisajul expozitiei de fotografie A fost aici o sinagoga?, de Wojciech Wilczyk, la Sala Acvariu
Expozitia realizata de Wojciech Wilczyk are la baza o idee simpla – fotografierea cladirilor sinagogilor si templelor evreiesti din Polonia. Desi multe dintre acestea s-au transformat in ruine sau au fost adaptate in alte scopuri (biblioteci, case de cultura, cinematografe, ateliere mestesugaresti, depozite), "inventarul" pe care-l face artistul polonez este profund impresionant. Expozitia a fost pregatita impreuna cu Galeria Atlas Sztuki din Lódz, din patrimoniul careia provin fotografiile. Vernisajul va avea loc in prezenta artistului.
ora 17.30 – proiectii de filme de scurt si mediu metraj, la Clubul Taranului
• Strainul VI (Obcy VI), 2008. Fictiune. Regia: Borys Lankosz. 30 min.
• Oraselul Kroke (Miasteczko Kroke), 2007. Documentar. Scenariul si regia: Natalia Schmidt, Kuba Karys. 45 min.
• Radegast, 2008. Documentar. Regia si imaginea: Borys Lankosz. 50 min.
Trei filme despre memorie, identitate, suferinta. Despre cum aparitia unui tinar evreu poate schimba ceva in imaginarul unei comunitati de provincie, despre cum a schimbat razboiul spiritul Cracoviei, despre o gara care, pentru cei mai multi evrei a insemnat ultima oprire.